Laiskloomade karvastikul on «kompostihunnik»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laiskloom
Laiskloom Foto: Youtube

Laiskloomi tuntakse nende laiskuse poolest, kuid samas ei teate, et need laisad imetajad on samas taaskasutajad.

Hiljutine uuring paljastas, et kolmevarbaliste loomade väljaheited meelitavad putukaid, kes seal elavad ja mune munevad, edastab Discovery News.

Laiskloomad ja putukad elavad sümbioosis, millest mõlemad kasu saavad.

USA Wisconsin-Madisoni ülikooli teadlased eesotsas Jonathan Pauliga uurisid laiskloomi ja arvasid esialgu, et tegemist on millegi ebatavalisega olles vaadanud Briti looduskaitsja David Attenborough videot «Mouldy Sloth».

Videos on näha, et laisklooma karvadel on rohelisi «vetikaid» ning tegemist võib olla omalaadse «kompostihunnikuga».

Pauli ja ta kolleegid sõitsid Costa Ricasse San Josesse, kus nad uurisid laiskloomi nende tavapärases elukeskkonnas.

Laiskloom elab enamiku ajast puudel, kuid üks kord nädalas tuleb ta puu otsast alla, riskides sellega, et teda võivad kiskjad rünnata. Ta tühjendab oma soolestikku puu juurtele väetades sellega puud.

Teadlased tegid kindlaks, et laiskloomade väljaheidetele munevad teatud lendputukad munad, millest arenevad vastsed ja uued putukad.

Laiskloomad ei kasuta loomulikult WC-paberit. Osa väljaheitest jääb nende karvade külge. Väljaheites vastsest putukaks arenenu jõuab laisklooma karvadesse. Need putukad elavad ja surevad seal, tekitades oma elutegevusega karvades elusorganismide vohamise, millele teadlased on rohelise värvuse tõttu hüüdnimeks andnud «vetikaaiad».

«Laiskloomad söövad oma karvadel olevaid toitaineterikkaid elusorganisme, mis sisaldavad fosforit ja lämmastikku. See on laiskloomade jaoks nagu maitseaine. See roheline kiht nende karvadel on ka nagu kamuflaaž, mis aitab neil roheliste puulehtedega ühte sulanduda,» selgitas Pauli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles