Jana Trink : Suveakadeemia toob lasteni põneva ja õpetliku tegevuse

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jana Trink.
Jana Trink. Foto: AFP / Scanpix

Läheneva suvevaheaja muudab kuue- kuni 12aastastele lastele põnevaks ja huvitavaks SA Pärnu Vabahariduskeskuse suveakadeemia, esimene laagrinädal algab 7. juunil ja nimede kirjapanek käib. Mõneti paljunõudlikult kõlav nimetus suveakadeemia on tuletatud seikluslikust ja fantaasiarikkast lasteraamatust “Pan Kleksi akadeemia”.

Eelneva kuue suvega võrreldes on akadeemias uuenduslik see, et nüüd on igal päeval oma teema. Esmaspäeval eneseväljendus ja loovus, teisipäeval tervis ja turvalisus, kolmapäeval lähtutakse Pärnus sel suvel väga olulisest teemast – hansaliikumisest, peale selle Euroopa Liidu riigid. Neljapäeval toimuvad põnevad kohtumised külalistega seltsidest ja ühendustest, reedel aga mõeldakse roheliselt. Algajatele ja edasijõudnud muusikahuvilistele toimub trummi-, kitarri- ja suupillinädal, mis lõpeb 31. juulil suupillifestivaliga (vt www.vabahariduskeskus.ee).

Kaks kuud kestva “Suveakadeemia 2010” sihtrühm on põhiliselt algklassilapsed. SA Pärnu Vabahariduskeskuse “Suveakadeemia 2010” projektijuht Jana Trink, millele asetate rõhu nende koolivaheaja sisustamisel?  

Oleme aastaid korraldanud laagreid kuue- kuni 12aastastele. Aga mõnikord on tulnud vanema õe või vennaga kaasa väga tragid nooremad lapsedki ja kenasti hakkama saanud. Praegu on keeruline majanduslik olukord, vanemad töötavad võimete piiril, lapsed jäävad ripakile ja paljudel ei ole maavanavanemaid, kelle juurde lapsi suveks saata.

Seepärast oleme suveakadeemia programmi kokku pannud nii, et lastel on põnev, õpetlik ja nad on järelevalve all. See on üks mõte, miks niisugust ettevõtmist on vaja. Teine asja tuum on selles, et paljud lapsed ei ole huvitatud laagritest, kus saab ööbida. Peredel on nagunii lastele vähe aega, et kohe ei raatsi last pikemaks ajaks ära saata. Aga linnalaagrinädalad on just paras vaheldus neilegi lastele, kes õhtud saavad oma päeval töötavate vanematega veeta.

Varem toimusid laagrid teemanädalati, nüüd on igal päeval oma teema. Miks nii?

Et tegevus oleks tõhusam, laagrilistel huvitavam, saaks palju tegevusi ja külastusi kokku tuua. Eelmistel aastatel tajusime, et kindlatel teemanädalatel tundsid lapsed suurt põnevust: mis veel on? Nüüd on põnevust seinast seina hästi palju ja isegi kui sama laps tuleb mitmesse nädalasse, ei kordu tal tegelikult ükski päev, sest teemad, tegevused, juhendajad ja õpetajad on erinevad. Igasse päeva mahub uusi teadmisi, mänge ja lustakaid võistlusi, muusikat ja hetki mõtisklusteks, kohtumisi põnevate inimestega, rannamõnusid ja jalutuskäike.     

Millised uuendused on ettevõtmise köögipoolel?

Tänvu on nii, et viis päeva jutti on üks ja sama laagri juhendaja-kasvataja, kuid igal päeval on veel eraldi õpetaja-teemajuht.

Uudne on kodanikkuühenduste tutvustamine, läheme eri organisatsioonidesse, näiteks lasterikaste perede liitu, skautide juurde ja loomade varjupaika. Käime muuseumis, linnagaleriis, raamatukogus, Maarja-Magdaleena gildis. Igal pool jätkub lastel loovat käelist tegevust, oma fantaasia rakendamise võimalusi.

Läinud aastal osales kuues suveakadeemia nädalas 104 last, just nende ettepanekutest ja soovitustest lähtuvalt oleme püüdnud selle suve veel põnevamaks muuta.

Kui suur on üks vahetus ehk kui mitme lapsega nädalas tegelete?

Oleme arvestanud nädalas 16 lapsega. Muidu läheb rühm suureks ja raske on lastega linnas käia. Kuid eelkõige on tähtis see, et õpetaja-juhendaja jõuaks ikka igaühega tegelda, kõigile jätkuks tegutsemisruumi ja uusi sõpru.

Kuna oleme aastaid kasutanud suure pere mudelit, siis vanemad lapsed kantseldavad nooremaid ja tihti ka vastupidi, igaühele jätkub vastutust ja hoolimist. Kindlasti tuleks enne nädala algust juhendajat teavitada lapse erivajadustest, näiteks allergiast või arstirohtude võtmise tarvidusest.

Kuidas on lõunaeinega? Hommikust süüa jõuavad suveakadeemikud kodus, sest laagripäev algab kell kümme.

Kes tahab, võtab lõunaeine kaasa, kes tahab, nendega käime lähedal söögikohas. Läinud suvel kulus väljassööjatel lõunale paarkümmend krooni.

Registreerime lapsi suveakadeemiasse jooksvalt, esimene nädal hakkab 7. juunil, nii et kes ees, see mees. Nime saab kirja anda telefonil 5301 9880 või 443 1006 või e-posti aadressil vabahariduskeskus@hot.ee ja infot leiab SA Pärnu Vabahariduskeskuse kodulehelt.

Mis peab lapsel kaasas olema, kui ta hommikul Pühavaimu 26 majja tuleb?

Seljas meie vaheldusrikkale ilmale vastavad riided, kindlasti peakate. Taskuraha ei ole oluline, kuid jäätise või joogi võiks hea laps ikka endale lubada. Hommikul tuleks kindlasti kontrollida, ega maha ole ununenud hea kasvatus ja rõõmus meel.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles