Sotši oli 1980. aastatel soomlaste seas populaane turismilinn

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotši oli 1980. aastatel soomlaste seas populaane turismilinn
Sotši oli 1980. aastatel soomlaste seas populaane turismilinn Foto: Wikipedia.org

Venemaal Sotšis algavad 7. veebruaril taliolümpiamängud, mis kestavad 23. veebruarini.

Juba Nõukogude Liidu ajal oli Sotši tuntud Musta mere äärne kuurort, kus käisid puhkamas ka lääneriikide turistid, sealhulgas soomlased, edastab iltasanomat.fi.

Lisaks Sotšile sõideti ka Odessasse, Jaltasse, Bakuusse, Taškenti, Tbilisisse ja Suhhumi.

Esko Honaken, Riitta Taavetti ja Jaana Niinikorpi meenutasid 1980. aastaid, mil nad Sotšis giididena töötasid ja Soome turistidele abiks olid.

«Soomlaste seas olid Nõukogude Liidu kuurordid populaarsed, sealhulgas ka Sotši. Tuldi nii rannapuhkust nautima kui ka seiklema. Soomlased ei tulnud Sotši mitte odava viina pärast. Alkoholituristid jäid Leningradi,» meenutas Esko Honkanen.

1980. aastat alguses viidi nädalalõppudel 2000 – 3000 Soome turisti bussidega Leningradi, kust edasi lennati Aeroflotiga Krimmi ja muudesse Nõukogude Liidu suvituspaikadesse.

«Kord oli juhus, kus paar soomlast jäi Pulokovo lennujaama hiljaks. Lennuk oli juba õhku tõusmas, kui nad kohale jõudsid. Õhku tõusmine lükkus edasi kuni nad pardale said,» lisas Honkanen.

Lisaks tšarterlendudele toimetati soomlasi puhkepaikadesse ka liinilendudega. 1980. aastatel olid lennureeglid ja reisharjumused nüüdisaegsetest erinevad.

Giidide sõnul oli juhtumeid, milles osa reisijaid oli nii joobes, et nad sattusid näiteks Sotši lennuki asemel hoopis Jalta omasse.

«Üks soomlane oli olnud nädala puhkuseks valitud kuurordis ja imestas, et kuidas linn küll ta viimasest külastusest muutunud on. Giid teatas talle siis, et ta ei ole Sotšis, vaid Jaltas,» meenutas Honkanen.

1980. aastatel oli Nõukogude Liidus kriis ja kõigest oli puudus – alates toiduainetest kuni kütuseni.

Oli juhuseid, kus lääneriikide turiste transportinud lennuk pidi tegema vahemaandumise ja ootama tunde, enne kui vajaliku lisakütuse sai. Tuli ette, et turistid pidid ööbima lennujaamas, kuid enamik ei teinud sellest probleemi.

Soome giidide sõnul oli juhus, milles tehti vahemaandumine ühe väikelinna lennuväljal. Paljastus, et vesi ei ole seal joomiskõlblik ja turistidele pakuti viina.

Kuna Sotšis on kevad-suve periood pikk, siis saabus sinna palju turiste. Kevad algab seal juba veebruaris ning suvi lõppeb alles novembris.

Hotellides leidus palju tarakane, kuid ka nendest ei teinud soomlased enda jaoks probleemi.

Soome giidid teadsid, et KGB jälgib nii neid kui turiste kogu aeg. Hotellitubades olid mikrofonid. Samas püüdsid siiski kohalikud soomlaste käest osta läänelikke riideid, mida Nõukogude Liidus saada ei olnud.

Soomlasi meelitas Nõukogude Liidu kuurortlinnadesse eelkõige odav hind ja üsna kvaliteetsed terviseteenused.

Soomlased loobusid Sotšist ja teistest Nõukogude Liidu puhkusekohtadest pärast Nõukogude Liidu kokku varisemist 1991. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles