Video: Afganistanis võtsid Talibani võitlejad koera vangi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Afganistanis võtsid Talibani võitlejad koera vangi
Afganistanis võtsid Talibani võitlejad koera vangi Foto: Youtube

Youtube`i on jõudnud video, millel on näha Afganistanis Talibani islamimässuliste poolt vangi võetud koera.

Afganistani valitsuse ja välismaiste relvaüksuste vastu võitlevad mässulised esitlevad koera kui sõjavangi.

Taliibid andsid koerale nimeks Kindral. Mässuliste sõnul tabati koer möödunud aasta detsembris pärast mitmeid lahinguid Laghmani provintsis.

«Allah andis võidu mujahideenidele,» sõnasid mässulised viidates sellega endale.

Talibani võitlejad küll tutvustavad videol koera kui USA sõdurite oma, kuid militaarallikate teatel oli see koer Briti sõdurite juures. Briti eriüksus pidas 23. detsembril 2013. aastal Talibani võitlejatega lahingut. Siis jäi nende koer kadunuks. Briti üksus ei ole oma lemmiklooma nime paljastanud.

Vangistatud koer on oma tõu poolest Belgia lambakoer. Selle tõu esindajaid kasutatakse tihti sõjaväelistes operatsioonides tema vastupidavuse ja väikese kehakaalu tõttu.

Need koerad võivad otsida pomme ja peidetud laskemoona ning osaleda päästmistes.

Videol nähtaval koeral on seljas vest, mis lubab teda trossi abil helikopterist alla lasta. Koera vestist leiti ka GPSi seade.

Sõjavägi on kasutanud koeri lahingutes ja militaaroperatsioonides aastakümneid. Sõdurite jaoks on nende lemmikloomad pühad ning koera kaotust võrreldakse kaasvõitleja kaotusega.

«Tundub, et videol olev koer on segaduses, kuna ta ei ole enam oma tavapärases keskkonnas,» sõnas sõjakoeri koolitanud austraallane Kevin Dredden.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles