900 aasta taguses ruunikirjas sõnumis on «suudle mind»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ruunikiri
Ruunikiri Foto: Wikipedia.org

Rohkem kui 900 aastat tagasi kasutasid viikingid ruunikirja, milles saadeti ka frivoolseid ja romantilisi sõnumeid.

Norra Oslo ülikooli teadlased leidsid Rootsist Sigtunast loomaluule ruunikirjas kirjutatud «suudle mind», edastab The Local.

Jonas Nordby on uurinud rohkem kui 80 ruunikirjas kirjutist.  Ta suutis lahti murda ka kurikuulsa Jötunvilluri koodi, mille kallal teadlased aastakümneid pead murdsid.

«Paljud arvavad, et viikingid kasutasid salasõnumite puhul erilisi märke. Pigem olid need erimärgid, mitte suhtluseks, vaid ruunide õpimiseks, flirtimiseks ja nalja viskamiseks. Ruunikirjas sai edastada ka tundeid,» selgitas asjatundja.

Sigtunast leitud sõnum «Suudle mind» ongi salajases ruunikirjas Jötunvilluri koodis. 

Nordby poolt uuritud 80 ruunikirjas kirjutisest üheksa oli kirjutatud selles koodis.

Nordby suutis koodi lahti muukida pärast seda, kui leidis sealt kaks nime, mis kordusid. Esmalt olid need tavalises ruunikirjas, siis Jötunvilluri koodi abil kirja panduna.

«Mulle meeldib ruunikirjut lahti harutada. Uurides hakkan esmapilgul mõttetus märkidekombinatsioonis järsku korda nägema,» selgitas norralane.

Ta märkas, et Jötunvilluri koodis asendusid tavapärased ruunid uute sümbolitega. Ta tõi näite, et U-ruun ehk Urr oli asendatud sümboliga, mis meenutas R-i ehk selle ruuni häälduses kuuldava viimase heliga.

«Sain aru, et see kood ei oldud mõeldud mitte igapäevaseks suhtluseks, vaid ruunide õppimiseks ja harjutamiseks ning miks mitte ka naljade tegemiseks. Jõtunvillur ei ole kuigi nutikas kood, kuna selle dešifreerimine on keerukas,» nentis Nordby.

Pilti vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles