Sakslased kahjustasid Giza püramiide, et tõestada vandenõuteooriat

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Giza püramiidid
Giza püramiidid Foto: SCANPIX

Kaks sakslast, kes külastasid 2013. aastal Egiptuses kuulsaid Giza püramiide tekitasid neile märgatavat kahju püüdes tõestada vandenõuteooriat.

Dominique Görlitzi ja Stefan Erdmani vandalismi jäädvustas üks dokumentaalfilmide tegija, edastab Live Science.

Mehed said Egiptuse võimudelt loa külastada püramiidides neid sisekambreid, kuhu arheolooge ja turiste tavaliselt ei lubata.

Egiptuse võimude sõnul võtsid mehed hauakambritest kaasa seinajooniste osi. Eriti sai kahjustada vaarao Khufu püramiid, mis on suurim.

Sakslaste eesmärgiks oli tõestada, et neid püramiide ei ehitanud iidsed egiptlased,  vaid tulnukad.

Görlitzit ja Erdmani ei peeta arheoloogide ringkondades teadlasteks, vaid harrastusarheoloogideks. Mehed viisid püramiidist võetud osad kaasa Saksamaale, rikkudes sellega Egiptuse kultuuriväärtuste välja viimise seadusi.

Egiptuse võimud esitasid kolmele sakslasele ja kuuele neid aidanud egiptlasele süüdistuse kultuuriväärtuste hävitamises ja varguses. Egiptlased arreteeriti, nende seas ka ametnikud, kes lubasid välismaalased püramiididesse.

Görlitz ja Erdmann selgitasid internetis, et nende eesmärgiks ei olnud kultuuriväärtuste hävitamine, vaid tõendamine, et neid ei ehitanud egiptlased.

Mehed on veendunud, et Suure püramiidi endale ehitada lasknud vaarao Khufu kohta käiv kirjutis ja ta kartušš on võltsingud.

Sakslaste eesmärgiks oli teha püramiidist võetud osadele keemiline analüüs, näitamaks, et need kirjutised ei ole nii vanad kui püramiid.

«Vaarao Khufu lasi püramiidi sisse lihtsalt oma nime panna ning ka pildid, mida ta korda oli saatnud. Tegelikult ehitati püramiidid ammu enne tema valitsusaega. Püramiidide ehitajaks on müütilise Atlantise elanikud. Peavoolu arheoloogid ei ole kunagi kaalunud alternatiivseid teooriaid,» selgitasid amatöörarheoloogid.

Görlitsi ja Erdmanni teooria ei ole nende endi väljamõeldis, vaid pärit kuulsalt alternatiivajaloo kirjutajalt Erich von Dänikenilt.

Ta käsitleb oma kuulsas raamatus «Chariots of the Gods?», et Egiptuse püramiidid võisid ehitada tulnukad või Atlantise elanikud.

Samas ei ole siiani suudetud tõestada, et Atlantis kunagi eksisteeris. Esmakordselt mainis seda linnriiki Vana-Kreeka ajaloolane ja filosoof Platon oma teostes «Timaeus» ja «Critias». Need on kirjutatud umbes 330. aastal eKr.

Peavoolu arheoloogide sõnul jätavad amatöörarheoloogid kahe silma vahele fakti, et on andmeid selle kohta, et iidsed egiptlased katsetasid püramiidide ehitamisega pikka aega enne kui need lõpuks sellised said, mis püsti jäid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles