Peavigastuse saanud ameeriklannal tekkis vene keele aktsent

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peavigastuse saanud ameeriklannal tekkis vene keele aktsent
Peavigastuse saanud ameeriklannal tekkis vene keele aktsent Foto: SCANPIX

USAs elav naine sai  kolm aastat tagasi peavigastuse, mille tagajärjel tekkis ta emakeelele, inglise keelele vene keele aktsent.

Arstide arvates kannatab 42-aastane Robin Vanderlip võõrkeelse aktsendi sündroomi käes, kirjutab abc.net.au.

Naine osales Washingtonis ühel konverentsil, kus ta vigase trepikäsipuu tõttu libises ja kukkus. Ta andis konverentsi korraldajad kohtusse, nõudes neilt keelemuutuse kompensatsiooniks ühte miljonit dollarit.

Juhtumi pealtnägijate kinnitusel kukkus naine kuklaga vastu treppi. Ta kaotas teadvuse ja vajas haiglaravi. Pärast teadvusele tulemist oli tal vene keele aktsent tekkinud.

Vanderlipi sõnul on teda ta keelekasutuse tõttu hakatud pidama vene immigrandiks.

 Ameeriklanna lisas, et ta ei oska vene keelt ega ole mitte kunagi Venemaad külastanud.

«Kuna mu kõne on erinev, siis peetakse mind erinevaks. Mu tütar kardab, kui ma ta kooliüritustel osalema pean. Ta tunneb minu pärast natuke häbi,» selgitas Vanderlip.

Vanderlipi uurinud Marylandi ülikooli neuroloogi sõnul rääkis naine varem nii, nagu teevad seda USA Kesk-Lääne elanikud.

Maailmas on teada umbes 60 juhtumit, kus pärast haigust või vigastust on inimestel tekkinud emakeelele mõne teise keele aktsent.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles