Toiduainetest saab koduse turgutava maski

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näomaski saab teha ka koduste vahenditega.
Näomaski saab teha ka koduste vahenditega. Foto: Elukiri

Kristel Schwede, Elukiri

Ilm ja väheliikuv eluviis jätab jälje ka meie nahale: näonahk muutub kuivaks ja ketendavaks. Mõnel hommikul ei taha peeglisse vaadatagi – jume on nii tuhm ja hall.

Loodus võtab ja loodus annab: meie kõigi köögikappides leidub looduslikke ja koduseid vahendeid, mis aitavad turgutada talvest väsinud nahka. Paljud neist on tuntud-teatud toiduained, mis kosmeetikavahendina on vahepeal lihtsalt meelest ära läinud. Tuletagem need siis uuesti meelde ja vaadakem, kuidas saab koduses nahahoolduses ära kasutada piimatooteid, teravilju, mett, muna, pärmi ja mitmesuguseid köögivilju. Allergikud peaksid siiski ettevaatlikud olema ja enne maskide või koorijate kasutamist neid väikese nahapinna peal (näiteks randme siseküljel) testima. Kasutage ainult värskeid toiduaineid, mitte riknema hakanud piimatooteid või puu- ja köögivilju.

Igal toiduainel on nahale kindel mõju ja enne maski valimist tasub seda arvestada. Näiteks maitsestamata jogurt pingutab nahka ning sobib kuivale ja normaalsele nahale. See on ka kergelt nahka pleegitava toimega ning muudab nahatooni ühtlasemaks. Piim ja vahukoor on rasvarikkad nahapehmendajad, neid võib lisada kuivale nahale mõeldud maskide sisse.

Jahuks jahvatatud kaerahelbeid, maisijahu ja päevalilleseemnejahu saab kasutada nahakoorijana. Kaerahelbed rahustavad nahka ning on head kuiva ja tundliku naha puhul. Päevalilleseemned pehmendavad nahka.

Mesi pehmendab, rahustab ja niisutab nahka. Kurk on kergelt pleegitava toimega, värskendav ja aitab eemaldada surnud naharakke. Sidrunimahl on looduslik nahapingutaja, mis sobib just rasusele nahale. Banaan ja avokaado rahustavad ja noorendavad nahka.

Näomaske võib kodus ise teha naha sügavpuhastuseks, toniseerimiseks, pehmendamiseks, koorimiseks või kahvatu jume parandamiseks. Enne maskitegemist võiks juuksed laia paela või rätikuga kinni katta.

Mask tuleb alati teha puhastatud ja niiskele nahale. Vastavalt nahatüübile võib näo ja kaela puhastamiseks kasutada näovett, meigieemalduskreemi või -õli. Näomask tuleb peale kanda suunaga alt üles. Kes käsi määrida ei taha, võib kasutada kosmeetilist käsna või laia pintslit. Mõnus, lõõgastav pikutamine või mugav istumine tuleb protseduurile ainult kasuks. Tavaliselt hoitakse maski nahal 15–20 minutit, seejärel pestakse maha leige veega ja loputatakse jahedaga, sest jahe vesi sulgeb poorid, karastab ja värskendab. Nahka võib pärast maski mahapesemist niisutada kummeli-, piparmündi- või saialilleleotisega.

Kahvatut jumet aitab kaotada pärmimask.
Võta 1 sl pärmi ja sega see 2 tl veega (rasuse naha puhul), piimaga (normaalse naha puhul) või rõõsa koorega (kuiva naha korral). Segatud pasta tuleb määrida õhukese kihina näole ja kaelale. Hoia peal 10–15 minutit, seejärel pese maha. Pingul tunne maski kuivades on loomulik. Kui mask tekitab kipitust, tuleb see kohe maha pesta.

Pärmimaski võib teha ka meega. 30 g pärmi segada 1 tl vedela meega ja kuiva naha puhul lisada mõni tilk õli. Segu hoida näol 15 minutit ja siis leige veega maha loputada.

Kaerahelvestest ja söögisoodast saab hea koorija. Näokoorimiseks piisab, kui võtta 1 sl kaerahelbejahu, 1 sl soodat ja veidi vett, et segust saaks teha pasta. Segu tuleb kanda näole ja kaelale õrnade ringikujuliste ülespoole suunatud liigutustega, vältides silmaümbrust. Loputada leige veega. Kuiva ja tundliku naha puhul võib kaerahelvestele sooda asemel lisada maisijahu ja vee asemel piima. Rasuse naha korral võib kaerahelvestele lisada meresoola, näputäie kuivatatud piparmündilehti ja vee asemel sidrunimahla. Sobib hästi rasuste piirkondade puhastamiseks rinnal, õlgadel ja seljal.

Noorendava ja kortse siluva maski saab avokaado või banaani viljalihast, mis tuleb püreestada ühtlaseks massiks. Saadud segu kanda näole 15 minutiks, seejärel loputada.

1/2 avokaadole võib lisada ka 2 sl mett või oliiviõli. Niisutavat segu hoida näol 10 minutit ja siis loputada. Avokaado sobib kuivale näonahale, see pehmendab ja niisutab.

Rasusele näonahale sobib ühest küpsest banaanist, supilusikatäiest meest ja apelsini- või sidrunimahlast tehtud rahustav mask. Purustatud banaani ja mee segule lisada mõni tilk tsitruselise mahla. Maski tuleb hoida peal 15 minutit ja siis maha pesta.

Niisutava banaanimaski saab, kui lisada 1 sl püreestatud banaanile 1 sl mett, 1 munakollane ja 1 sl hapukoort. Maski hoida näol 15 minutit ja loputada jaheda veega.

Banaani-meemask on lihtne, aga väga tõhus kortsusiluja, kuuludes väidetavalt vananevate Hollywoodi kangelannade salarelvade hulka. Selleks tuleb võtta üks hästi küps banaan (piisab ka poolest) ning segada sinna juurde teelusikatäis mett. Kanda segu 20 minutiks näole, seejärel loputada.

Viinamarjamask niisutab ja puhastab. Purusta mõned viinamarjad ning määri segu näole ja kaelale. Loputa mask maha 15 minuti pärast. Täiendatud viinamarjamaski saab, kui 2 tl viinamarjadele lisada 1 tl mett ja1 tl kohupiima.

Värskendava kurgimaski saab, kui nägu ja kael katta veerandtunniks õhukeste kurgiviiludega.

Piimatooted pehmendavad ja noorendavad nahka. Tavaline maitsestamata jogurt aitab nahka trimmida. Nägu ja kaela võib lihtsalt määrida maitsestamata jogurti, kohupiima, kefiiri või hapukoorega. Mask tuleb jaheda veega maha loputada 10–15 minuti pärast.

1 sl maitsestamata jogurtit võib segada ka 1 tl vedela meega. Maski hoida näol 15 minutit ja loputada siis soojema veega.

Jogurtile võib lisada apelsinimahla: 1 sl jogurtit segada 1 sl mahlaga. Segu hoida näol 5 minutit ning seejärel loputada maha. Apelsin sisaldab C-vitamiini, puhastab poore ja tasandab east tingitud nahalaike.

Lihtne ja käepärane, samas pehmendav ja toitev on mask, milleks tuleb hõõruda 2 sl kohupiima 1 sl piima ja 1 tl meega. Segu kanna näole 20–30 minutiks, misjärel loputa maha leige veega.

Normaalse ja rasuse näonaha värskendamiseks sobib ka tavapärane kartul. Selleks võta üks keedukartul ning sega see mõne tilga rõõsa koore või oliiviõliga pudruks. Kanna saadud kartulipuder näole soojana ning hoia peal 15 minutit.

Munavalge sobib rasusele suurte pooridega nahale. Nägu tuleb määrida klopitud munavalgega ja see poole tunni pärast maha pesta.

Toitva maski saad, kui segad munakollase 1 tl meega ja 1 sl taimeõli või hapukoorega. Segu jäta näole 20–30 minutiks, seejärel loputa leige veega.

Nõuandeid edukaks maskitegemiseks:

• Olenevalt nahatüübist ja naha seisundist võiks koduseid maske teha 1-2 korda nädalas.

• Maski koostisosad peaksid olema toatemperatuuril.

• Maske tasuks valmistada väikestes kogustes, sest külmkapis säilib segu vaid napi ööpäeva.

• Soovitav oleks mask kanda nii näole kui ka kaelale, vältida tuleks silmaümbruse õrna piirkonda.

• Maski peale kandes või seda eemaldades ära hõõru ega mulju nahka liiga kõvasti.

• Enne maski näole kandmist võiks teha auruvanni, mis aitab pooridel paremini avaneda ning seega ka maski koostisainetel tõhusamalt imenduda-toimida. Pärast maski peaks nahka vajaduse korral niisutama.

• Juhul kui mesi on maskisegu tegemiseks liiga kõva, sulata see veevannis vedelaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles