Sixtuse kabel peidab endas Michelangelo «koodi»?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vatikani Sixtuse kabel ja selle kuulus laemaal
Vatikani Sixtuse kabel ja selle kuulus laemaal Foto: SCANPIX

Itaalia maalikunstnikku, skulptorit ja arhitekti Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simonit (1475 – 1564) ehk Michelangelot peetakse renessansiajastu üheks andekamaks inimeseks.

Ajaloolaste sõnul pole aga laialt teada fakt, et teda huvitas inimkeha anatoomia ning ta uuris Firenze haigla surnukuuris laipu, kirjutab Daily Mail.

Hiljem ta kahjuks hävitas peaaegu kõik anatoomia kohta käinud ülestähendused ja joonised.

Michelangelo töid uurinud kaks ameeriklasest neuroanatoomia eksperti arvavad, et Vatikani Sixtuse kabeli maalingutesse on kunstnik peitunud oma «koodi» ehk anatoomilisi jooniseid.

Asjatundjate Ian Suki ja Rafael Tamargo sõnul pani Michelangelo Roomas 1508 – 1512 valminud kabelimaalingu lääneossa peidetud sõnumeid.

Baltimore`i John Hopkinsi meditsiiniülikooli teadlaste sõnul on kunstnik joonistanud kabelimaalile nii inimese seljaaju kui ka ajutüve.

Uurijad avastasid, et Jumal on anatoomiliselt natuke teistsugune kui ülejäänud tegelased.

Kui teadlased lasid kunstiteosele valgust alates vasakust nurgast diagonaalselt, siis ilmusid jumalal erijooned. See, mis paistab nagu viga, on tegelikult geeniuse peidetud sõnum.

Ameeriklased võrdlesid Jumala kehast tehtud fotosid inimkeha anatoomiliste fotodega.

«Jumala kummalisevõitu kael oli täpselt nagu inimaju koopia. Jumala seljas oleva kanga äär aga on seljaaju väga täpne joonis,» jätkasid Suki ja Tamargo.

Avastuse teinud neuroteadlased ei hakanud leiu üle pikemalt spekuleerima.

Marylandi ülikooli arstiteadlase Douglas Fieldsi arvates võib Michelangelo kunstitöös leiduvat mitmeti tõlgendada.

«Kas see, et Jumal eraldab valguse ja pimeduse viitab sellele, et ees on ootamas võitlus teaduse ja religiooni vahel?» küsis Fields.

Teada on, et Michelangelol ei olnud katoliku kirikuga just soojad suhted.

«Võimalik, et Sixtuse kabeli laes oleval maalil ei anna mitte Jumal Aadamale mõistust, vaid kunstnik viitab siin inimajule, mis võimaldab ilma Jumala vahelesegamiseta inimesel ise enda peremees olla ja otsuseid langetada,» selgitas teadlane.

Fields ei välistanud, et igaüks võib maalil näha seda, mida ta näha tahab. Selle tõttu ei peaks paistma imelikuna, et anatoomiaeksperdid lugesid sealt välja anatoomilisi detaile.

Neuroteadlased ei ole esimesed, kes Sixtuse kabeli freskost anatoomiat leiavad. 1990. aastatel märkas arst Frank Meshberger, et keskpaneelil, kus Jumal Aadamat loob, on ideaalne anatoomiline joonis aju ristlõikest.

Sixtuse kabeli laskis ehitada paavst Sixtus IV aastail 1473 - 1481. Mitmed kuulsad maalikunstnikud olid kaunistanud kabeli seinu freskodega.  Idasein ja lagi jäid Michelangelole.

Võimule tulnud uus paavst  Julius II soovis, et Michelangelo maaliks 12 apostlit ning kataks tähistaeva ornamendiga.

Michelangelo nägi aga hoopis võimsamat freskot silme ees, maalides laele kokku üheksa stseeni, mille aluseks on vana testament.

Sixtuse kabeli laemaali pikkus on 48 meetrit ja laius 13 meetrit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles