Brasiillannalt eemaldati 40-kilogrammine kasvaja

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brasiillannalt eemaldati 40-kilogrammine kasvaja
Brasiillannalt eemaldati 40-kilogrammine kasvaja Foto: SCANPIX

Brasiilias tegid arstid keskeas naisele operatsiooni, mille käigus eemaldati 40-kilogrammine limaga täidetud kasvaja.

57-aastasel naisel tekkisid terviseprobleemid, ta kõhupiirkond hakkas paisuma ning kehakaal kasvama, edastab Live Science.

Samuti muutus kehakaalu tõttu ta hingamine sagedasemaks.

Teda uurinud arstid tegid kindlaks, et tal on munasarjas hiiglaslik kasvaja.

USA New Yorgi Long Islandi juudihaigla arsti Jonathan Hermani sõnul tuleb lima täsi kasvajad ehk limatsüste 30 – 50-aastaste naise seas üsna tihti ette.

Tavaliselt ei ole tsüstid eluohtlikud ja neid saab operatsiooniga eemaldada. Väikesed tsüstid tekitavad munasarjade ja kõhupiirkonnas raskustunnet, suuremad aga võivad mõjutada põie tööd.

«Tavaliselt kasvab tsüst seni, kuni kõhusein tuleb vastu. Tsüsti lahtilõikamisel võib sealt seest leida lima,» selgitas arst.

Brasiillanna juhtum leidis aset 2003. aastal. Ta pöördus arsti juurde siis, kui ta piha ümbermõõt oli kasvanud 132 sentimeetrini.

Ultraheliuuring näitas, et naisel on kõhupiirkonnas suur lima täis mass. Tegemist oli nii suure kasvajaga, et see peitis ülejäänud  siseorganid ning ulatus diafragmani.

Kirurgid eemaldasid naiselt kasvaja, mille suurus oli 42 sentimeetrit korda 40 sentimeetrit korda 28 sentimeetrit ning see kaalus 40 kilogrammi.

Kasvaja uurimine näitas, et see oli muutumas pahaloomuliseks, sest selles oli vähirakke. Naisele tehti igaks juhuks selle tõttu ka keemiaravi. Operatsioonil eemaldati ka naise munasarjad ning lümfe.

Kümme aastat pärast operatsiooni on patsient terve ning uut kasvajat ei ole tekkinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles