«Õnnehormoon» võib aidata anoreksiat ravida

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Õnnehormoon» võib aidata anoreksiat ravida
«Õnnehormoon» võib aidata anoreksiat ravida Foto: SCANPIX

Briti ja Lõuna-Korea teadlaste sõnul võib niinimetatud õnnehormoon oksütotsiin aidata anoreksiat ravida.

Seda hormooni tekib naiste organismis suures koguses sünnituse ajal, last rinnaga toites ja ka seksides, kirjutab BBC.

Teadlaste arvates aitab oksütotsiin anokeksia all kannatajatel enda kehaimidžit teisiti näha ning neil väheneb toidukartus.

Varem on «õnnehormooni» kasutatud edukalt näiteks psühholoogiliste häirete ja ka autismi ravis.

Austraallaste peal tehtud uuringus anti katsealustele neli nädalat oksütotsiinipreparaate. Katsealuste kehakaal hakkas normaliseeruma ning nad ei tegelenud enam pidevalt toitumis- ja kehakaaluküsimustega.

Katsealused olid jagatud kahte gruppi, kellest esimeses oli 31 anrorektikut ja teises 33 anoreksia all mitte kannatajat. Viimastele anti kas «õnnehormooni», mis viidi organismi ninna pihustamisega või platseebot.

Siis anti katsealustele vaadata pilte, millel oli suure ja väikese kalorsusega toite ning inimesi, kellel olid erinevad kehasuurused ja kes olid erineva kaaluga.

Anorektikud keskendusid piltidel ülekaalulistele, kuna kardavad ise selliseks muutuda ning palju energiat andvatele toitudele. 

Pärast oksütotsiini võtmist nad enam ei tõstnud selliseid «negatiivseid» pilte paksudest inimestest ja palju energiat andvatest toitudest fookusesse.

Teises uuringus lasti katsealustel vaadata fotosid, millel olid viha, vastikustunnet või õnne väljendavate näoilmetega isikud.Anorektikud keskendusid negatiivsetele näoilmetele.

Teadlaste sõnul näitas see uuring, et anoreksial on seos kõrgenenud hirmu- ja ohutundega.

Pärats oksütotsiini saamist ei keskendunud anorektikud enam neile negatiivsetele emotsioonidele.

«Oksütotsiini mõju uuringud on alles algusjärgus. Samas aga näitasid ka need, et anoreksia ravis on oksütotsiin palulubav,» lausus Londoni King´s kolledži psühhiaatriainstituudi söömishäireid uuriv teadlane Janet Treasure.

Lõuna-Korea Seouli ülikooli uurija Kim Youl-ri lisas, et oksütotsiin kahandas anoreksia all kannatajatel alateadlikku toidule ja kehakaalule keskendumist.

Mõlemad teadlased rõhutasid, et toitumishäired on alati komplekssed ning neis on mitmeid faktoreid, millega tuleb arvestada.

Anoreksia (ladina keeles anorexia nervosa) on söömishäire, mille tunnuseks on teadlik ja tahtlik kehakaalu alandamine alla tervisliku piiri.

Kaalu kaotus või madalal püsimine saavutatakse teatud toitude vältimise, oksendamise, kõhulahtisuse esilekutsumise ja ülemäärase treeninguga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles