Raisakotka aju aitab jalgpalli MMi tulemusi ennustada?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hele-kaeluskotkas
Hele-kaeluskotkas Foto: SCANPIX

Aafrika ühe suurima röövlinnu elu on sellel nädalal algava jalgpalli MMi tõttu ohus.

Nimelt on hakatud hele-kaeluskotkaid (Gyps coprotheres) massiliselt tapma, kuna kohalike uskumuste kohaselt annab nende aju ärasöömine üleloomuliku jõu, mis aitab jalgpallitulemusi ette ennustada, kirjutab stuff.co.nz.

Organisatsiooni BirdLife Africa esindaja Mark Andersoni sõnul võivad sellised uskumused need raisakotkad väljasuremiseni viia.

«Tänapäeval on üle maailma erinevad raisakotkaliigid ohustatud. Lõuna-Aafrikas elavate hele-kaeluskotkaste arv kahaneb mitmel põhjusel, kaasa arvatud toidu vähenemise, mürgituste ja elektrilöökide tagajärjel,» selgitas Anderson.

Ta jätkas, et kohalikud nõiad peavad raisakotkaid tarkadeks ja maagilisteks lindudeks ning selle tõttu on nende pead, eriti aga suitsutatud ajud väga hinnas.

Organisatsiooni KwaZulu-Natal Wildlife esindaja Steve McKean lisas, et raisakotkaste massiline tapmine nõiaatribuutika eesmärgil võib viia selleni, et need linnud on 50 aasta pärast välja surnud.

«Kõige mustema stsenaariumi kohaselt ei pruugi hele-kaeluskotkast enam 12 aasta pärast Aafrikas olemas olla,» arvas McKean.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles