Pildid: Luxoris paljastati Amenhotep III hiiglaslikud kujud

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Arheoloogid teatasid, et Egiptuses Luxoris leiti Vana-Egiptuse vaaraod Amenhotep III hiigelkujud.

 

Arheoloogid panid hiiglaslikud kujud kokku tükkidest ning need paigutati nende esialgsesse asupaika selle vaarao matmistempli lähedale Niiluse läänekaldale Luxoris, edastab AFP.

 

Avamistseremoonia leidis aset eile.

Amenhotep III kujudel on ka ta naise Tiya väike kuju. Varem olid kujude vasakul poolel ka Amenhotep III ema Mutemwya kuju, kuid need on hävinud.

Troonil on kujutatud Ülem- ja Alam-Egiptuse ühendamise stseene.

Teine kujudest saadi kahjuks taastada vaid poolikult.

«Need kujud vedelesid aastasadu tükkidena. Nii kujusid kui tükke kahjustasid maavärinad, üleujutused, sool ja vandaalid,» sõnas Saksa-Armeenia arheoloog Hourig Sourouzian.

Sourozian juhib vaarao Amenhotep III templi konserveerimistöid.

Need kujud on välja raiutud kvartsmonoliitidest. Need on umbes 11,5 meetrit kõrged, 3,6 meetrit laiad ning kaaluvad 250 tonni. Vaaraod on kujutatud istuvas asendis, käed põlvedel.

Oletatakse, et algselt võisid need kujud olla 13,5 meetrit kõrged ja kaaluda 450 tonni.

Varem oli Luxor tuntud Memnoni kolossi tõttu.

«Kui varem oli kaks Memnoni kolossi, siis nüüd lisasime veel kaks kuju, mis kujutavad vaarao Amenhotep III. Nüüd on kokku neli Amenhotepi III kuju,» teatasid arheoloogid.

Vaarao Amenhotep III oli 18. dünastia üheksas vaarao. Erinevate allikate andmetel valitses ta Vana-Egiptuses 1386 – 1349 eKr või siis 1388 – 1350 eKr. Ta sai troonile pärast oma isa, vaarao Thutmosis IV surma.

Amenhotep III oli selle vaarao ja tema liignaise Mutemwiya poeg.

Amenhotep III suro oma 39. valitsemisaastal ja pärast seda sai troonile ta poeg Amenhotep IV, kes hiljem muutis oma nime Akhenateniks.

500 000 elanikuga Luxor on Egiptuses tuntud turismipaik, kuna seal on säilinud palju Vana-Egiptuse templeid ja kujusid.

 

 


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles