Kas Eesti punk ongi nüüd surnud?

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Teisipäeval kogunes Eesti nn Vana Pungi eliit Von Krahli teatri baari, et vastu võtta Hendrik Sal-Salleri poolt produtseeritud varase pungi antoloogia.


Tegu on kolmeplaadilise üllitisega, millel 77 lugu Eesti punkbändide 80ndate aastate loomingust. Plaadikujundus teeb oma värvikoodi ja tüpograafiaga kummarduse Jamie Reidi poolt kujundatud Sex Pistolsi legendaarsele plaadile «Never Mind the Bollocks». Plaadile kogutud bändide hulgast leiab muidugi kohaliku pungi saurused J.M.K.E., Velikije Luki, Vennaskonna, Generator-M jt. Kuid isegi skeenega keskmiselt paremini kursis olevad inimesed avastavad tõelist eksootikat. Kes on teist kuulnud bände N.S. Põrgu, ABS, Anti, Osakond-79?

Erilise eheduse tagamiseks pole produtseerimisprotsessis omaaegseid Vesna 202 kassettmakiga MK 60-le salvestatud lugusid digitaalselt läikivaks silunud. See on punk just sellisena, nagu ta kõlas.

Koos plaadiga kuulutati välja pungi suvetuur «Disko pole oluline, punk on põhiline». Ja nüüd hakkab asi veidralt lõhnama: punk läheb suvetuurile nagu mõni Niki või Neigaus. Aastaid on getode ja keldribaaride peldikuseintel lootusrikkalt karjatatud «PUNK IS NOT DEAD». Aga kui punk läheb suvetuurile, võib hakata tõsiselt kahtlema tema (vaimses) tervises. Mehed, kas attitude’i asemel on tulnud armas keskealine kõhuke ja konformistlik liising? Ega vast asjata ei räägita juba aastaid, et Vennaskond hakkab kontserte andma siis, kui Trubetskyl uut pesumasinat vaja on.

Mida pungidinosaurused sellest ise arvavad?

Hendrik Sal-Saller ja Mihkel Raud läbisegi: «Ooei, vastupidi, absoluutselt mitte! See on taassünd! Night of the living dead: zombid kogunevad, aga zombidel on samamoodi eluõigus nagu elavatel inimestel.»

Mihkel Raud: «See, et ansambel esineb seal, kus aeg-ajalt esineb ka Niki, ei tähenda, et tal puudub automaatselt attitude. Kui Johnny Rotten 1988.a. P.I.L.-iga Rock Summeril mängimas käis, polnud see veel post-pungi surm. Ja liisingut mul pole ja tsikkel on kinni makstud!»

Tõnu Trubetsky: «Ei usu… Seda võib võrrelda punklaulupeoga. Mina ei oska seda kommenteerida, mul ei ole midagi öelda selle kohta. Ma ei oska vastata. Aga selle eest tean ma päris palju uuest Eesti pungist. Esineme õige tihedalt koos uuemate punkbändidega. Minule meeldivad Fish on Fire ja Dirty Diana, kes on minu head sõbrad. Ja taas tegutsevad vanad, 80ndate alguse punkbändid, nagu Ajutine Valitsus. Neid on väga palju.»

Villu Tamme: «Nüüd on Eesti pungi selgroog murtud, teine sama pikk aeg seisab veel ees. Selline kerge degradatsioon või allakäik… Ma pole nii mingites põhimõtetes kinni, et p*rs*, ma lähen suvetuurile, p*tsi rsk, mida küll kõik arvavad sellest. Seal on hästi lahedad mehed koos ja see saab lahe olema. Minu jaoks on see piisav argument mingite põhimõtete jalge alla trampimiseks. Las olla suvetuur, see ongi punk!»

Suvetuuril «Disko pole oluline, punk on põhiline» esinevad eesti pungi suurkujud Peeter Volkonski, Tõnu Trubetsky, Villu Tamme, Hardi Volmer ja Ivo «Munk» Uukkivi. Konfereerivad Raud ja Sal-Saller. Juunikuus antakse suuremates linnades kaheksa kontserti.

Täna ilmus uudis, mille kohaselt Allan Vainola taas Vennaskonnaga ühineb ja reedel sellekohane kontsert korraldatakse. Seoses kõigi nende sündmustega kommenteeris üks nimetuks jääda sooviv, omal ajal indie- ja pungiringkondades liikunud ning nüüd kultuuripõldu kündev inimene: «Njah, punki aetakse kuumaks. Õige kah, lihtrahval pole enam raha, joovad selle maha või on SMS-vangis. Ainsad, kellelt veel saab raha ära võtta, on endised pungid - praegused edukad kultuuri-inimesed.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles