Inimestel on 21 erinevat näoilmet

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inimestel on 21 erinevat näoilmet
Inimestel on 21 erinevat näoilmet Foto: SCANPIX

USAs tehtud uuringu kohaselt kasutavad inimesed 21 näoilmet, mis on seni arvatud kuuest ilmest märgatavalt enam.

On olemas põhinäoilmed ning need, mis väljendavad mitut emotsiooni korraga nagu näiteks «õnnelik vastikus», edastab Daily Mail.

Uurijate sõnul ei teadvusta inimesed tavaliselt näoilmeid, vaid need tulevad automaatselt.

«Inimnägu suudab edasi anda märgatavalt rohkem kui lihtsalt rõõmsat või kurba emotsiooni. Inimesed suudavad näolihaste liigutamisega anda edasi 21 näoilmet,» teatas uurija Aleix Martinez.

Ohio ülikooli teadlased palusid 230 vabatahtlikul kirjeldada ja näidata kuut teada-tuntud emotsiooni – rõõm, kurbus, kartus, viha, üllatus ja vastikus.

Siis aga komplekssemaid emotsioone nagu õnnelikult üllatunud, kurvalt vihane ja õnnelikult vastikust tundev.

Selgemate tulemuste saamiseks ei tohtinud katsealused prille kanda ning meestel pidi olema nägu habemevaba. Ka ei tohtinud olla peakatteid ning naistel lükati pikad juuksed peapaelaga näo eest ära.

Katsealustel lubati näoilmeid esmalt harjutada peegli ees, siis tehti nägudest fotod.

Teadlased analüüsisid igat fotot eraldi, et saada teada, milliseid näolihaseid iga näoilme juures kasutati.

Tulemuseks saadi, et inimesed on võimelised tegema 21 näoilmet ning nende tegemisel töötasid eri lihasgrupid ja eri näoosad.

 Need 21 näoilmet on: rõõmus, kurb, kartlik, vihane, üllatunud, vastikust väljendav, šokeeritud, õnnelikult üllatunud, õnnelikult vastikust tundev, kurvalt kartlik, kurvalt vihane, kurvalt üllatunud, kurvalt vastikust tundev, kartlikult vihane,  kartlikult üllatunud, kartlikult vastikust tundev, vihaselt üllatunud, vihaselt vastikust tundev, vastikusttundvalt üllatunud, vihkamise tundmine ja aukartlikkus.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles