Jevgeni Krištafovitši videopöördumine: käi perse, Vladimir Putin!

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jevgeni Krištafovitš
Jevgeni Krištafovitš Foto: Jevgeni Krištafovitš / Youtube

Eesti poliitik ja inimõiguste aktivist Jevgeni Krištafovitš avaldas Youtube'is videopöördumise Venemaa president Vladimir Putinile, eeskujuks NO99 etendus «Ühtse Eesti Suurkogu».

Jevgeni Krištafovitši pöördumine kirjalikul kujul ja tsenseerimata:

Ma tahan, ma nõuan! Mina, Jevgeni Krištafovitš, venelane, Eesti Vabariigi kodanik. Tähendab - osa Eesti rahvast ja selle venekeelsest vähemusest. Väike küll, aga siiski osa.

Käi perse, Vladimir Putin! Käi perse, kui sa arvad, et 20. sajandi kõige suurem geopoliitiline katastroof oli Nõukogude Liidu lagunemine. Katastroof oli Nõukogude Liidu teke, teie salalepped Hitleriga, Molotov-Ribbentropi pakt, millega jagati Euroopa mõjusfäärideks ja et see kõik lõppes inimkonna ajaloo ohvriterohkeima sõja vallapääsemisega.

Käi perse, Vladimir Putin, et sa arvad, et üle 40 000 küüditatu saatus ei vääri isegi seda, et sina Venemaa presidendina, oma armastatud Nõukogude Liidu õigusjärglasena, selle eest vabandust paluksid. Sa ülbitsed, sa õigustad inimsusevastaseid kuritegusid, sa eitad neid. Sa üritad teha nägu, et midagi pole juhtunud ja nende inimeste saatus ei vääri midagi. Käi perse!

Käi perse, Vladimir Putin, selle eest, mida sa teed praegu Krimmis. Sa arvad, et see on Venemaa ala, sest see kunagi oli nii. Aga mis saab siis, kui Kaliningradi oblasti elanikud otsustavad korraldada referendumi selleks, et liituda Saksamaa, Poola või Leeduga? Kaliningrad ei ole kunagi olnud Vene linn! See on Köningsberg. See Stalini mõrtsukas Kalinin, kelle nime linn praegu kannab, pole kunagi Köningsbergis käinudki!

Putin, sa oled hale diktaatorist jupats! Sa lihtsalt kadestad pikemat kasvu mehi nagu Saakašvili või Klitško. Sa oled valmis saatma Vene armee Georgiasse, Ukrainasse lihtsalt näitamaks, et sa oled vinge! Sittagi, sa oled hale diktaatorist jupats!

Käi perse, Vladimir Putin, et sa pead mind oma kaasmaalaseks. Ma ei ole sinu kaasmaalane! Tambovi hunt on sinu kaasmaalane! Mina olen Eesti Vabariigi kodanik. Seejuures olen mina venelane, aga sina oled kommunist ja jäädki kommunistiks!

Perse Venemaa valitsus, kes sa ei tunnista Eesti okupeerimist! Kes sa arvad, et Nõukogude võim oli Eestile hea; et see maja, mida nad ehitasid siia, see kole maja, et see on ilus, hea! Ja mida sinu Savisaar praegu lammutada ei taha, sellepärast, et see on kultuuriline mälestis, raisk. Sellepärast, et see meenutab talle tema kommunistlikku noorust.

Käi perse, Vladimir Putin! Kao ajaloo prügikasti koos oma Nõukogude impeeriumiga, mida sa taas ehitada püüad. Ma loodan, et venemaa rahvas laseb kunagi sind sellest kuldsest veepotist alla, mille Janukovõtš sulle Rostovisse Doni äärest kaasa tõi.

Käi perse, käi perse! KÄI PERSE, Vladimir Putin, ja võta Edgar Savisaar kaasa!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles