Uuring: koolikiusu all kannatavad ka populaarsed lapsed

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uuring: koolikiusu all kannatavad ka populaarsed lapsed
Uuring: koolikiusu all kannatavad ka populaarsed lapsed Foto: SCANPIX

USA California ülikooli psühholoogide uuring näitas, et koolis ei kiusata ainult tõrjutuid ja teistsuguseid lapsi, vaid ka populaarseid lapsi ning neile on kiusamise tagajärjed karmimad.

Uurijate sõnul kardavad populaarsed õpilased kiusamist tunnistada, kuna siis kaotaksid nad teiste silmis oma positsiooni, edastab Daily Mail.

«Mida populaarsemaks õpilane muutub, seda enam kasvab oht, et teda hakatakse kiusama. Lõpuks võibki tal tekkida ohvri seisund,» selgitasid teadlased.

Nad lisasid, et kui populaarsest õpilasest on saanud kiusamise ohver, siis neil on tõrjututega võrreldes «kukkumine kõrgem».

Psühholoogide arvates on nii tõrjutute kui ka populaarsete õpilaste kiusajateks nii-öelda keskmikud, kes mõlemasse nimetatud gruppi kuulujaid kadestavad.

«Levinud on arvamus, et kiusatavad on eelkõige «müürililled». See ei ole nii, sest silma paistavad ka need, kes on juhitüübid ja suudavad teisi kaasa tõmmata. Koolis leiab aset väga erinevat kiusamist,» selgitati.

Kiusamise ohvriteks on ka need, kelle füüsilised ja vaimsed võimed on keskmisest erinevad.

«Kiusamise oht kasvab nende õpilaste seas, kes suudavad õpilaste sotsiaalses hierarhias väga kõrgele ronida. Kui nad on tipus, on samas allakukkumisoht väga suur,» nentisid psühholoogid.

Õpilaste seas on umbes viis protsenti neid, kes on väga populaarsed ning just staatus tekitab rivaalitsemist.

USA teadlaste uuring põhineb 4000 kooliõpilasel Põhja-Carolina kolmes maakonnas. Vaatluse all oli 19 kooli ning klassid 8 – 10.

Õpilastel paluti täita koolikiusamise kohta küsimustik.

Uuring näitas, et kahte äärmusgruppi kuulujad – kõige vähem populaarsed ja väga populaarsed – on need, keda enim kiusatakse.

«Need õpilased kannatavad suure psühholoogilise, sotsiaalse ja akadeemilise stressi all. Samuti on neil keskmisest rohkem närvilisust, pingeid, viha ja depressiooni. Kui tõrjutute puhul on kiusamisel sotsiaalse staatuse muutus minimaalne, siis populaarsetel õpilastel on sõna otsesest mõttes tegemist sotsiaalses hierarhias madalale kukkumisega,» selgitati.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles