Nostalgiaminut: fotograaf avaldas Windows XP taustafoto saamisloo

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Microsoft

Microsoft lõpetas sellest nädalast Windows XP toetamise ja avaldas selleks puhuks videointervjuu operatsioonisüsteemi kuulsaima taustafoto autori Charles O'Reariga.

Maailma enimvaadatud fotoks nimetatud pilt on tehtud 1996. aastal Californias ja kannab pealkirja «Bliss», vahendab lomography.com.

Kuigi paljud usuvad siiani, et tegu on fotošopitud pildiga, kinnitab endine National Geographicu fotograaf O'Rear, et ta tegi pildi Mamiya RZ6 kaameraga, kasutades Fuji filmi. Fotot pole mingil viisil digitaalselt töödeldud.

O'Rear kirjeldas foto saamise päeva järgmiselt:

«Siin, San Franciscost põhja pool, on aastas üks eriline aeg; pärast vihmu muutub rohi roheliseks ja ma tean, et võimalus neid kauneid künkaid leida on väga hea. Ma teen suuremaid ettevalmistusi. Ma olen tähelepanelikum. Keskendun ja märkan asju, mis võivad juhtuda.

Igal reede pärastlõunal käin San Francisco lähedal oma tüdruksõbral külas. Sellel konkreetsel päeval mööda käänulist maateed sõites märkan seda! Jumaluke, rohi on ideaalne - roheline, päike on väljas ja taevas on mõned pilved! Võibolla polnud see nii täiuslik, kui see pilt, mille ma tegin. Taevas oleks võinud olla täiesti selge; kuniks ma olin auto ära parkinud ja kaamera üles seadnud, oleks võinud pilviseks minna, sest kõik muutus väga kiiresti.

Niisiis panen kaamera valmis, pilved sõuavad kohale ja ma teen ühe pildi. Siis kerin filmi edasi ja teen järgmise. Olin teinud neli pilti, kui otsustasin, et sellest piisab. Pakkisin asjad ja sõitsin edasi.»

O'Rear meenutas, et aastal 2000, kui Microsoft valmistus XP-d avaldama, võttis firma temaga ühendust. Nimelt oli O'Rear üks esimestest, kes kasutas oma fotode digitaliseerimiseks ja litsenseerimiseks keskkonda Corbis, mille omanik oli Microsofti toonane tegevjuht Bill Gates.

«Mul pole õrna aimugi, paju pilte nad läbi vaatasid,» ütles O'Rear. Fotograaf hüppas koos originaalnegatiiviga lennukisse ja käis järel kopsakal rahatšekil. O'Rear ei tohi summat avaldada, kuid tema sõnul oleks see korralik tasu isegi tänapäeval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles