NASA võis leida esimese eksokuu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NASA võis leida esimese eksokuu
NASA võis leida esimese eksokuu Foto: SCANPIX

USA kosmoseagentuuri NASA teadlased  võisid leida esimese meie päikesesüsteemi välise kuu, niinimetatud eksokuu.

Tegemist on seega kuuga, mis liigub ümber oma planeedi, mis on eksoplaneet, kirjutab foxnews.com.

«Meil ei ole seda eksokuud võimalik uuesti jälgida. Kuid me loodame, et leiame veel selliseid kuid,» lausus USA Notre Dame`i ülikooli astronoom David Bennett.

Võimalik eksokuu leiti USA, Uus-Meremaa ja Jaapani ühisprogrammi Microlensing Observations in Astrophysics and the Probing Lensing Anomalies NETwork (PLANET) raames. Selleks kasutati Uus-Meremaal ja Austraalias Tasmaanias asuvaid teleskoope.

Uurimist rahastab NASA.

Teadlased kasutavad meie päikesesüsteemist väljapool asuvate objektide leidmiseks gravitatsioonilist mikroläätse tehnoloogiat. Selle puhul saab tähte analüüsida, kui see liigub kaugemal asuva tähe eest läbi.

Nüüdsel juhtumil märkasid astronoomid, et kaks objekti koos liikusid kaugema tähe eest läbi. See lubas arvata, et eksoplaneedil on ka eksokuu.

«Suurema objekti ja tema kaaslase suhe on 2000: 1. See võib tähendada, et tegemist on kas väikese ja nõrga tähega, mille ümber liigub 18-kordse Maa massiga planeet või siis suurema massiga planeet, kui seda on meie Jupiter, millel on kuu, mille mass on Maa massist väiksem,» selgitas oma teates NASA Jet Propulsion Laboratory.

Kuna seda oli näha vaid korra, siis ei ole teadlased kindlad, millega tegemist olla võib.

«Me ei välista, et tegemist võib olla planeedist ja tema kuust koosneva süsteemiga. Siis see on eksoplaneetide otsingul esmakordne selline leid,» lausus NASA eksoplaneetide otsinguprogrammi juht Wes Traub.

 Astronoomid on seni leidnud rohkem kui 1700 eksoplaneeti, kuid seni mitte eksokuud. Nüüdne avastus võib olla esimene selline kuu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles