Treiler! Kõmuline «Noa laev» pälvib publikurekordeid ja linastuskeelde

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Noa laev» pälvib publikurekordeid ja linastuskeelde, Emma Watson
«Noa laev» pälvib publikurekordeid ja linastuskeelde, Emma Watson Foto: promo

Sel nädalal ka Eesti kinodes linastuv Darren Aronofsky suurteos «Noa laev» («Noah») teenis USA-s avanädalaga tasa pea kolmandiku oma 125 miljoni dollarilisest produktsioonieelarvest. Julge ja omanäoline käsitlus inimkonna hävinemisest on aga paljudes aasiamaades põlu alla sattunud – juba kuus riiki on filmi näitamise keelanud.

Kui islamimaades on film vastuvõetamatu ühe olulisima prohveti kujutamise tõttu, siis kristlaste kriitika on suunatud ennekõike režissööri meelevaldsele suhtumisele piibliloo kulgu ja selle kangelasse.

Filmistuudio Paramount ja režissöör pidasid tuliseid vaidlusi teemal, kas korraldada täiendavad võtted ja lõigata filmi, et teost tõsiusklikule publikule vastuvõetavamaks muuta. Tänu Aronofsky kindlameelsusele jõuab aga vaatajateni tema originaalnägemus Noa laeva loost kogu oma vastuolulisuses.

«Eesti filmikriitik Jaan Ruus kirjeldab «Noa laeva» kui ambitsioonikat, ekstravagantset ning lausa verist vana testamendi eepikat Hollywoodi parimate traditsioonide vaimus. Aronofsky Noa, keda kehastab ühes oma säravaimas rollis Russell Crowe, on sünge, hirmuäratavalt pühendunud ning ka lähedaste suhtes halastamatu juht, kuid ometi oma ahastuses ja konfliktsuses nii inimlik,» rääkis Siim Rohtla, Forum Distribution levitusjuht.

«Katastroofidraama keskmes ei ole niivõrd looja raevukas reageerimine inimkonna allakäigule kui Noa emotsionaalne teekond ja tema keerulised moraalsed dilemmad. Lugu põhineb küll Piibli ainetel, kuid sisu ja karakterid on pigem geniaalse režissööri omalooming. See mõistagi ärritab paljusid tõsiusklikke.

Tegelikult on film tehtud kõigile vaatajatele – nii neile, kelle maailmapildis on Noa laeva lool oma kindel koht, kui ka neile, kelle jaoks on tegu lihtsalt ühe legendiga. «Noa laev» on tõenäoliselt selle aasta üks märgilisemaid filme, visuaalselt ülivõimas teos, mida on ainuõige vaadata 3D-formaadis suurelt ekraanilt,» kinnitas ta.

Esmaklassiline on ka filmi näitlejatearmee – loos saadab Russell Crowe’d abikaasana Jennifer Connelly, kes oli samas rollis ka Crowe’le Oscari toonud filmis «Piinatud geenius» («A Beautiful Mind», 2001). Lisaks demonstreerib filmis taaskord oma mitmekülgset talenti vanameister Anthony Hopkins ning dramaatilises rollis astub üles Harry Potteri filmidest tuntud nooruke Emma Watson.

Darren Aronofsky on juudi päritolu Ameerika filmirežissöör, kes debüteeris 1998. aastal paranoilise matemaatiku tõeotsinguid käsitleva trilleriga «Pi».

Eesti publikule on ta kõige paremini meeles filmiga «Must Luik» («Black Swan», 2010), mis kujutab rolli eest Oscari võitnud Natalie Portmani kehastatud baleriini ennastohverdavat täiuslikkusepüüdlust. Film kandideeris 2011. aastal viiele Oscarile, muuhulgas ka parima lavastaja ja parima filmi tunnustusele.

«Noa laev» jõuab Eesti kinodesse 18. aprillil. Lisainfo ja piletid SIIN.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles