Nädala pärast algab suur lauluöö

Silja Joon
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu ülikooli Pärnu kolledži õuel asuv amfiteater on Toomas Volli meelest ehituslikult väga tänulik koht ühendkoori ja -orkestri paigutamiseks. "Täitsa huvitav vaadata, kuidas see kontsert õnnestub," ütles Voll.
Tartu ülikooli Pärnu kolledži õuel asuv amfiteater on Toomas Volli meelest ehituslikult väga tänulik koht ühendkoori ja -orkestri paigutamiseks. "Täitsa huvitav vaadata, kuidas see kontsert õnnestub," ütles Voll. Foto: Ants Liigus

Hansapäevade kõige monumentaalsem ja massilisem kultuuriprojekt on 25. juunil kell 23 Tartu ülikooli Pärnu kolledži õuel amfiteatris algav lauluöö.

Lauluööd tutvustas ürituse kunstiline juht dirigent Toomas Voll.

Volli sõnade kohaselt toimub lauluöö hansapäevade raames, pakkudes festivali võimsaimat kontserdielamust. Teisalt tähistatakse lauluööga 110 aasta möödumist esimesest eestikeelsest Pärnumaa laulupeost 1900. aastal Karja tänaval. Seda kohta tähistab Vana pargi puude all väike mälestuskivi.

Tegelikult saabki lauluöö alguse kell 22 Karja tänava mälestuskivi juurest. Väikesel miitingul kõnelevad kultuuriminister Laine Jänes ja Pärnu linnapea Toomas Kivimägi. Laulab segakoor Endla. Laulu ja puhkpilliorkestrite mürtsu saatel hakkab lauljate rongkäik liikuma Karja tänavalt Kuninga tänavale, sealt Lõuna tänavat pidi Ringi tänavale kuni Pärnu kolledžini.

Uus kontserdipaik

Lauluöö toimumispaik - kolledži õuel asuv amfiteater on Volli hinnangul hästi huvitav koht, mida esinejad pole Pärnus seni avastanud. Uue objektina tasub see proovimist. Eelkõige on ta ehituslikult väga tänulik koht ühendkoori ja -orkestri paigutamiseks. Ühelt poolt kompaktne, teisalt ruumikas. "Ma leian, et on täitsa huvitav vaadata, kuidas see kontsert õnnestub," lisas ta.

Ühendkoori on kaasatud Pärnu kõrval kõigi ülejäänud Eesti hansalinnade, nii Narva, Tartu, Viljandi kui Tallinna koorid. Kõige suurema seltskonna moodustavad Pärnu linna koorid ja kaks Pärnu maakonna koori. Lauljate vägi on laval päris suur: ligemale 450 lauljat, peale nende saateorkestrina Pärnu linnaorkester, rääkis Voll.

Tartust on tulemas Tartu akadeemiline meeskoor ja Hale Bopp Singers, Tallinnast Estonia seltsi segakoor. Samuti jõuvad siia Narva noorte meeskoor ja Narva koorikooli noorte meeskoor ning Viljandimaa kammerkoor. Pärnumaad esindavad Audru valla segakoor ja Kilingi-Nõmme naiskoor Kanarbik.

Pärnu kooridest on laval segakoor Endla, Pärnu kammerkoor, segakoor Kungla, Sütevaka noortekoor, Pärnu noortekoor, naiskoorid Leelo ja Linda, neidudekoor Argentum Vox ja Mihkel Lüdigi nimeline meeskoor.

Pärnu linnaorkestrit juhatab Jüri Alperten.

Voll selgitas, et kava kokkupanemisel sai määravaks kuulajate seas olevate välismaalaste arvukus. Külalised võiksid kontserdil saada pildi Eesti koorimuusikast, ülevaate meie kooriloomingu parimatest näidetest. Ühtlasi esitatakse maailmamuusikat ja laule, mis sobivad kodupublikule suveöös nautlemiseks ja kaasalaulmiseks.

Repertuaaris on koht Pärnu enda heliloojate loomingule-seadetelegi. Spetsiaalne seade telliti Tõnis Kõrvitsalt Kait Tamra laulule "Oma saar". Lauluöö tänavune alateema kannab pealkirja "Ajavoogude sees", mis Volli jutu järgi on sõnapaar Tamra samanimelisest laulust. "Ilmekas kujund, mis mõtestab meie praegust olemist," lisas ta.

Koidule vastu

Voll rõhutas, et tegu pole laulupeo, vaid lauluööga, kus inimesed võivad kogeda küünarnuki- ja õlatunnet, minna vastu uuele päevale.

Kontsert kestab poolteist tundi ja laval on kõik koorid korraga, mitte liikide kaupa nagu laulupeol. Laval on kontserdi vältel justkui üks suur segakoor.

Lauluöö lavastaja on Teet Kask ja valgustuskunstnik Margus Vaigur.

Argo Valdmaa meeskond vastutab videolahenduste eest, sest laval toimuv kuvatakse kaamerate abil suurelt kolledži seinal asuvale ekraanile, et kaugemal istujadki kõigest laval toimuvast osa saaksid.

Helivõimendus telliti selle ala Eesti paremikku kuuluvalt firmalt OÜ Eventech, mille helindada on olnud laulupidugi. Lauluöö koordinaator on Pärnu linnavalitsuse kultuuriosakonna töötaja Alli Põrk. Peale territooriumi kasutamise on kolled˛i meeskond eesotsas Sirje Talvinguga lubanud majas proovide ajal peatuda kooridelgi.

Voll märkis, et üritust on ette valmistatud septembrist saati. See pole sündinud kiirustades, hansapäevade agoonias. Lauljad on teinud ühe suure proovi juba aprillis. Homme, 17. juunil leiab aset orkestriproov.

Vihmaga viiakse üritus kontserdimajja. "Ma ei taha selle peale küll üldse mõelda, et mitte kurja välja kutsuda, aga selge on see, et varuvariant peab olema. Orkester ei saa vihmas mängida. Naturaalpillid vett ei talu. Üritus toimub iga ilmaga ja publikul pole vaja muret tunda," kinnitas Voll.

Rongkäiku uudistama ja kontserdile oodatakse nii linna- kui maarahvast ning külalisi. Kontsert on tasuta ja toimub Pärnu linnavalitsuse toel ning koostöös Tartu ülikooli Pärnu kolledžiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles