Rohkem kui kümme aastat vegetatiivses seisundis olnud mees reageeris

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rohkem kui kümme aastat vegetatiivses seisundis olnud mees reageeris
Rohkem kui kümme aastat vegetatiivses seisundis olnud mees reageeris Foto: SCANPIX

Kanadas üle kümne aasta autoõnnetuse tagajärjel vegetatiivses seisundis olnud mees reageeris nüüd esmakordselt arstide mõjutusele, öeldes et tal ei ole valu.

Arstiteadlased salvestasid Scott Routley «jah» ja «ei» reageeringud, edastab ABC News.

Mehe ajule tehti magnetresonantstomograafia uuring ning silmade liigutamisega andis ta vastuseid.

Arstide sõnul oli see esimene juhtum, kus raske ajukahjustusega patsient suutis lõpuks vastata ta ravi puudutavatele küsimustele.

Kanada Lääne-Ontario arstiteadlase Adrian Oweni sõnul ei ole 39-aastane Routley enam vegetatiivses seisundis, vaid teab, mis tema ümber ja temaga toimub.

Vegetatiivses seisundis patsient tuli koomast välja avades silmad, kuid arvati, et ta ei ole suuteline kontakteeruma.

«Scott suutis meile näidata, et ta aju töötab ning ta reageerib. Skaneerisime ta aju mitu korda ning ajutegevus näitas, et ta on taju juures ning suudab vastata. Me oleme arvamusel, et ta teab, kes ta on ja kus ta on,» laususid arstid.

Nad lisasid, et Routley juhtum andis neile tõuke edaspidi uurida kõiki koomast välja tulnud patsiente sel viisil ning sellega parandada nende ravikvaliteeti.

Routley vanemate sõnul arvasid nad alati, et nende poeg on teadvuse juures ning suudab pöidla tõstmise või silmade liigutamisega märku anda, kuid arstid ei uskunud seda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles