Kuhu peidab Vladimir Putin end maailmakära eest?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto: SCANPIX

Teada on, et Venemaa presidendil Vladimir Putinil on Soome piirist vaid kiviviske kaugusel Karjalas datša.

Möödunud nädalalõpul tiirles Soome piiri lähedal Karjalas tunde Venemaa erilennuk Tupolev 214SR ning arvatakse, et selle põhjuseks oli asjaolu, et Putin oli suvilas vaikust ja rahu nautimas ning teda turvati, kirjutab iltalehti.fi.

Vernemaa meedia andmetel osales Putin möödunud nädalal Laadogal asuval saarel Valamo kloostris vene õigeusklike lihavõttepidustustel.

Lisaks olevat Putin selle nädala esmaspäeval külastanud Petroskoid.

«Keset Ukraina kriisi võttis Putin puhkehetke ja suundus maailmakära eest Karjala datšasse,» kirjutasid mitmed Venemaa väljaanded.

Valdimir Putin ostis 1991. aastal kui ta töötas Peterburi linnavalitsuses välisuhete eest vastutaval ametikohal endale Karjalas Viiburi lähedal maatüki.

Maa ostmises aitas teda siis kohalik võimuesindaja Viktor Zubkov, kellest sai Putini võimule saades Venemaa finantsjärelvalve ameti juht, asepeaminister ning gaasifirma Gazprom juht.

Putinit tabas1996. aastal ebaõnn ja ta sai vastvalminud suvilat nautida vaid kaks nädalat, sest siis põles see maha. Uurimine näitas, et süttimine võis tekkida elektrilühisest. Putin pääses vaevu tuleõnnetusest.

«Olin pärast sauna lõõgastumas kui märkasin, et maja põleb. Mul oli ümber vaid saunarätik. Võib kujutada, mis pildi ma jätsin: linade abil laskub poolalasti mees õhtusel ajal rõdult alla ning tugev tuul paiskab teda igasse ilmakaarde,» meenutas Putin hiljem.

Putin ei lasknud sellest end heidutada ja asutas kaks nädalat pärast põlengut koos seitsme sõbra – Juri Kovaltšuki, Nikolai Šmalovi, Vladimir Jakunini, Andrei Fursenko, Sergei Fursenko, Vladimir Smirnovi ja Viktor Mjatšiniga – suvilakogukonna Ozero (Järv).

Ozero mehi on hiljem süüdistatud mafialikus käitumisest, sest nüüdseks on nad Venemaal väga mõjuvõimsad, rikkad ja kuulsad.

Hoolimata sellest, et Putin poseerib hea meelega meediale nii ülikonnas kui palja ülakehaga, on tema suvila kohta väga vähe teada.

Lisaks ei ole datša hoone just silmapaistev, vaid üsna tavaline palkhoone.

Samas ei pääse Putin suvilas olles ikkagi maailmakriiside, kaasa arvatud Ukraina kriisist. Põhjus selles, et USA sanktsioonid puudutavad ka kolme Ozero meest – Andrei Fursenkot, Juri Kovaltšukki ja Vladimir Jakuninit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles