Vladimir Putin on maailma kõige rikkam?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto: SCANPIX

Jutud Venemaa presidendi hiigelvarandusest on jälle maailma meedias liikvele läinud ning väidetakse, et Vladimir Putin on maailma kõige rikkam inimene.

Putini vara suurus arvatakse olevat 200 miljardit dollarit (145 miljardit eurot), kirjutab Aftonbladet.

Selle väite taga on Venemaa opositsioonijuht Boris Nemtsov.

Kui see summa paik apeab, siis Putin on tõesti maailma kõige rikkam inimene ning ta lööks seni kõige rikkamaks peetud Bill Gatesi troonilt. Forbesi andmetel on gatesi varanduse suurus 77,4 miljardit dollarit.

Ukraina kriis ja Krimmi anastamine tõi kaasa selle, et USA ja Euroopa Liit külmutas Vene oligarhide varasid ning määras viisakeelde.

Sanktsioneeritavate nimekirjas on mitmeid Putini sõpru.

USA väljaande New York Times arvates ei pane USA Putinit siiski sanktsioneeritavate hulka ega külmuta ta varasid, mis on välismaa pankades. Kui seda tehakse, võtaks Venemaa seda kui USA poolset sõja kuulutamist.

Meediaallikate andmetel on Putinil mitmete suurfirmade, näiteks energiafirma Gunvor aktsiaid. Gunvor eitas seda.

Ka Kremli võimud on eitanud, et Putinil oleks hiigelvarandus. Ametlikel andmetel teenis Putin 2013. aastal presidendina 102 000 dollarit.

Kaks aastat tagasi ilmus Venemaal raport pealkirjaga «Galeeriorja elu» ning selles paljastatakse Putini luksuselu.

Raporti andmetel on Putinil paarkümmend luksusvillat, suvilat ja jahimajakest. Väidetavalt on Putini Valdai järve äärses suvilas keeglirada, kinosaal ja kodukirik.

Lisaks olevat Putinil 58 eralennukit ja –helikopterit. Venemaa presidendi põhilennukis olevat aga luksuslik WC, mille hind on 75 000 dollarit.

Ka olevat Putinil neli luksusjahti. Ta kollektsioonis on 11 ülikallist käekella.

Ajakirjanikud on ta randmel näinud näiteks kella Patek Philippe Perpetual, mille hind on 86 000 eurot.

 

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles