Vampiiridel võib õigus olla: värske veri hoiab noorena

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veri.
Veri. Foto: SCANPIX

USAs tehtud uuring näitas, et vanadele hiirtele tehtud noortelt hiirtelt pärit vere ülekanne parandas eakate hiirte mälu ning tekitas uusi ajurakke.

USA Harvardi ja California ülikooli teadlaste sõnul mõjus vereülekanne eakatele hiirtele positiivselt – nende aktiivsus kasvas ning kognitiivsed võimed paranesid, edastab Time.

«Vanadele hiirtele tehtud noorte hiirte vereülekanne avaldus kohe. Uut verd saanud hiirtel paranes mälu, õppimisvõime, ajutegevus, lihste jõud ja vastupidavus, » selgitasid teadlased.

Uurijad viskasid ka saadud tulemuste üle nalja, et vampiiridel võib õigus olla, et värske veri hoiab noorena. Vampiire tuntake kui olendeid, kes toituvad verest.

Uurijate sõnul on hiirte «noorenemise» taga valk GDF11. Seda valku leidub ka inimveres.

Uuring näitas, et selle valgu kogus hiirte organismis nende vananedes kahanes. Uut verd saades aga jälle kasvas. 

Uurijate arvates saab nüüdse uuringu tulemusi kasutada inimeste vananemisega kaasnevate haiguste nagu dementsus ja Alzheimeri tõbi ravimeetodite väljatöötamisel.

Samas aga on teada, et rakkude kiire uuenemine ja noorenemine võib kaasa tuua kõrgenenud vähiriski.

Kuigi see katse tehti hiirtega, arvatakse et selline noorendav vereteraapia sobiks ka inimestele.

Teadlased loodavad, et inimkatsetega saab alustada 3 – 5 aasta pärast.

«See vereuuring annab lootust. Noortena oleme kõik tugevamad ja tervemad. Võisime leida vastuse, et selle põhjuseks on valk GDF11. Vähemalt hiirtel kasvas uue vere tõttu organismis nimetatud valgu tase. See omakorda tõi kaasa vananenud lihast ja aju töö paranemise,» lausus Harvardi ülikooli tüvirakkude uurija Doug Melton.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles