Täna on rahvusvaheline dieedivaba päev

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Täna on rahvusvaheline dieedivaba päev
Täna on rahvusvaheline dieedivaba päev Foto: SCANPIX

Täna tähistatakse rahvusvahelist dieedivaba päeva (International No Diet Day) ning täiskasvanutel on seega põhjust midagi magusat ja head süüa.

Dieedipidamisest on heaoluriikides saanud elustiil ning dieeti hakatakse pidama aina nooremana, edastab iltalehti.fi.

«Saledusest ja kõhnusest on saanud paljude jaoks kinnisidee juba teismelisena. Arvatakse, et mida saledam, seda õnnelikum oled. Meedia on loonud kuvandi, et kõik peavad olema ühesugused. Samas mängivad kehakujus suurt rolli geenid ning inimestes on ka teisi jooni, mis on kehakaalust tähtsamad,» laususid asjatundjad.

Enamjaolt peetakse saledust ja kehakaalu tüdrukute ja naiste teemaks, kuid aina enam hakkab see puudutama ka poisse ja mehi.

Liigse kehakaaluga seostatakse laiskust ja isegi rumalust, kuna ühiskonnas peetakse saledust nutikuse ja edukuse märgiks.

Terviseasjatundjate sõnul on salenemisele hakatud liiga palju tähelepanu pöörama. Sellega tegelevad ka need, kellele on normaalne kehakaal, kuid kes end avaliku surve tõttu hakkavad paksuks pidama. See omakorda võib kaasa tuua mitmeid tervisehäireid.

Rahvusvahelise dieedivaba päeva eesmärgiks on teavitada inimesi, et nad ei läheks iga dieeditrendiga kaasa ning lähtuksid oma keha vajadustest.

Asjatundjate sõnul on ülekaalulisus ülemaailmne probleem just vale toitumise ja vähese liikumise tõttu.

«Näljutamine ja dieedi pidamine ei mõjuta ainult keha, vaid ka vaimu. Kui ei saavutata eesmärgiks seotud kehakaalu, siis võidakse tunda süütunnet ja võivad tekkida õgimishood. Kehakaal kasvab ja siis tahetakse uuesti dieediga sellest lahti saada. Tekib suletud ing, millest paljudel on raske väljuda. Tegelikkuses tuleks kuulata oma keha vajadusi, mitte aga seda, mida trendikaks peetakse,» selgitati.

Toitumis- ja kehakaaluasjatundjate sõnul ei tohiks lapsed ja noored dieeti pidada ning täiskasvanud vaid äärmuslikul juhul.

«Hea kehaline ja vaimne tervis sõltub paljudest faktoritest. Ka suurema kehakaaluga inimese tervis võib hea olla. Enda kehaga tasuks rahul olla ja seda aktsepteerida sellisena nagu see on,» jätkati.

Rahvusvahelise dieedivaba päeva käivitas ameeriklanna Mary Evans Young, kellel on kehakaalu kõikumise ja söömishäire kogemus.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles