Lennukimüra võib tekitada kõhupiirkonna rasvumist

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lennukimüra võib tekitada kõhule rasva ladestumise
Lennukimüra võib tekitada kõhule rasva ladestumise Foto: SCANPIX

Rootsis tehtud uuring näitas, et inimestel, kes elavad lennujaama läheduses, võib tekkida kehakaalutõus ning seda lennukimürast tingitud stressi tõttu.

Keha hakkab müra tingimustes tootma rohkem stressihormoone, edastab The Local.

Rootsi Karolinska instituut uuris 1516 Stockholmis elavat  inimest rohkem kui kümne aasta jooksul.

 «Kui elada pidevas lennukimüra keskkonnas, siis võib tekkida kehakaalutõus ning kõhupiirkond kasvab kuni kuue sentimeetri võrra. Neil, kes lennujaamade lähedal ei ela, sellist probleemi ei esine,» sõnas uurija Charlotta Eriksson.

Uuringus osalenud inimestest osa elas Arlanda lennujaama lähedal ja osa mitte. Uurijad võtsid arvesse nende inimeste elukeskkonda, elustiili ja harjumusi nagu näiteks suitsetamine.

Uuring näitas, et lennujaamast tingitud mürasaaste sees elamine kasvatas kõhupiirkonna ümbermõõtu keskmiselt 1,5 sentimeetri võrra ja seda hoolimata elustiilist.

«See kehtib eriti nende uuritute kohta, kes ei kolinud uurimisperioodi ajal teise kohta elama. Kolinute kohta ei pruugi andmed täiesti adekvaatsed olla,» nentisid uurijad.

Erikssoni sõnul tekitas pidev lennukimüra stressihormooni kortisooli taseme tõusu, mis omakorda mõjutas kõhupiirkonda ning sinna ladestuva rasva kogust.

Teadlased ei võtnud uuringus arvesse lennukimürast tingitud magamatust, mis võib ka olla stressi allikas. Samuti ei ole andmeid, kas lennukimüral on seos kehamassi indeksi suurenemisega.

«Pikaajaline lennujaama lähedal elamine ja pidev lennukimüra kuulmine mõjutab maopiirkonda ja seedimist, tekitades kõhuosale lisarasva,» seisab uurimisraporti kokkuvõttes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles