Dwight Eisenhower küsis natsidelt, kas nad said kapituleerumisest aru

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dwight Eisenhower
Dwight Eisenhower Foto: SCANPIX

Möödub 69 aastat sellest kui natsi-Saksamaa kapituleerus ning allkirjastas vastava dokumendi.

Natsi-Saksamaa kindral Alfred Jodl allkirjastas kapituleerumisdokumendid Prantsusmaal Reimsisi liitlaste peakorteris 7. mail 1945. aastal nig kapituleerumisakt hakkas kehtima 8. mai keskööst, edastab iltasanomat.fi.

Diktaator Adolf Hitler oli teinud nädal varem enesetapu ning Nõukogude Liidu väed olid vallutanud Berliini.

Liitlasvägede ülemjuhataja Euroopas, USA kindrali Dwight Eisenhoweri reaktsioone natsi-Saksamaa kapituleerumisele kirjeldas oma raamatus tema poeg.

Eisenhower ei osalenud dokumentide allkirjastamisel, vaid kohtus natsidega hiljem.

Eisenhower küsis sakslastelt, kas nad said lepingu kõikidest punktidest aru. Ka sellest, et tegemist on tingimusteta kapituleerumisega.

Nad vastasid, et jah said.

Eisenhower sõnas siis, et sakslased vastutavad tagajärgede eest, kui lepingut rikutakse.

Natsid kummardasid ja lahkusid ning Eisenhower oli hinganud kergendatult. Hetk hiljem saatis ta liitlaste sõjalistele juhtidele telegrammi: «Liitlaste armeeüksuste ülesanne täidetud, 02.41 kohalik aeg, 7. mai 1945».

Teine maailmasõda aga veel ei lõppenud, kuna Jaapan ei andnud alla. Pärast seda kui USA viskas Jaapani linnadele Nagasakile ja Hiroshimale tuumapommi, oli Jaapan nõus kapituleeruma.

2. septembril 1945 kirjutasid Jaapan ja USA alla vastavale dokumendile ning Teine maailmasõda oli lõpppenud.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles