Galerii: Kumus avati Eesti avangardi suurkuju, kunstnik Raul Meele ülevaatenäitus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Reedest, 9. maist on Kumu kunstimuuseumi suures saalis avatud Eesti sõjajärgse avangardi suurkuju, rahvusvaheliselt tunnustatud kunstniku Raul Meele ülevaatenäitus «Raul Meel. Dialoogid lõpmatusega». Näitusega koos anti välja ka esimene Raul Meele loomingut ulatuslikult käsitlev raamat.

«Konrad Mäe ja Raul Meele vahele jääb kogu eesti 20. sajandi kunstiajalugu,» sõnas näituse kuraator Eha Komissarov. «Näitus esitab kaasakiskuva loo Raul Meele tegevusest kunstiuuendajana aastatel 1968–1992 ja tema loomingu peasuundade arengu kokkuvõtte 1990–2014. Meel töötas kogu nõukogude perioodi teemade ja kujunditega, mis pärinesid kiiresti areneva teaduse ja tehnoloogia vallast. Ta läheb kunstiajalukku väsimatu novaatorina, kes laiendas eesti kaasaegse kunsti piire,» lisas Komissarov.

Raul Meel esindab 1970.–1980. aastate eesti kunstiuuenduse radikaalset tiiba ning teda tuntakse eesti kunsti kõige nimekama autodidakti ja autsaiderina.

Meel õppis 1959–1964 Tallinna Tehnikaülikoolis (TPI) elektriinseneriks ja tehniline taust andis talle kunsti suhtes teistsuguse vaatenurga. Tema kunstiline väljendusviis haakus hästi toona Läänes aktuaalsete suundumustega.

Illegaalselt Nõukogude Liidust välisnäitustele saadetud loominguga sai kunstnik rahvusvaheliselt tuntuks, samas kui kodumaal kinnistus järjest enam tema dissidendikuvand. 1970. aastail kujunes Meelel tihe suhtlus Moskva mitteformaalse kunsti esindajatega ja sõprus Ilja Kabakoviga. Samuti räägib Meel ühte keelt soome elektroonilise kunsti korüfee Erkki Kurenniemiga, kelle 1966. aastal valminud videot «Spindrift» (Kiasma) ka näitusel esitletakse.

Meele tuntum teos «Taeva all» (1973) on näitusel esmakordselt nii mastaapses ulatuses eksponeeritud. Töö aluseks on kolme eri värvi – sinise, musta ja valgega trükitud tehnilised tabelid ja graafikud.

Sarja teeb erakordseks see, et kunstnik toob kokku 1970. aastatel eriti teravalt rahvuslikuna mõjunud värvikombinatsiooni ja pealkirja, kombineerides seda range graafikaformaadiga. Niisugune lähenemine iseloomustab hästi Meele kunsti laiemalt – olles sisult tihti küllaltki emotsionaalne, vormilt aga väga konstrueeritud.

Graafika kõrval on eksponeeritud ka Meele ruumiinstallatsioonid, videod performance'itest, arhiiv ja maalid, sealhulgas valik 20st Antti Piippo poolt Eesti Kunstimuuseumile kingitud teosest.

Näitus pakub ka erinevaid interaktiivseid lahendusi. Nii saab iga vaataja erilise masina abil kombineerida ja endale välja printida Meele kuulsama sarja «Taeva all» joonistusi.

Näituse suurtoetaja EMT on teostanud Meele installatsiooni «Täringud» põhjal nutitelefoni rakenduse: kui originaalseid üleelusuuruses teostatud täringuid enam veeretada ei saa, siis nutilahendusena on see siiski võimalik. Nutitelefoni rakendust «seeESE» saab kasutada näitusel olevates nutitelefonides ning oma telefoni tasuta alla laadida GooglePlay poest ja lähiajal ka AppStorest.

Ühtlasi anti koos näituse avamisega välja ka raamat, mis koondab eri valdkondade asjatundjate käsitlusi Raul Meele loomingust. Artiklite autorid on Kumu kunstimuuseumi kaasaegse kunsti kuraator Eha Komissarov, Eesti Kunstiakadeemia uue meedia osakonna juhataja, näituse kuraator dr Raivo Kelomees, kunstiteadlane ja semiootik dr Virve Sarapik ning kirjanik, kunstnik ja keeleteadlane dr Erkki Luuk.

Näitusega kaasneb ulatuslik lisaprogramm.

Juba kolmapäeval, 14. mail kell 18 toimub Kumus vestlusõhtu koos kunstnik Raul Meele ja Eesti Kunstiakadeemia Kunstiteaduse Instituudi juhataja Andres Kurega. Samuti on Raul Meele loomingule pühendatud Kumu muuseumiöö programm, millest saab osa võtta laupäeva, 17. mai õhtul.

Näituse suurtoetaja: EMT

Näituse toetajad: Eesti Kultuurkapital, Liquitex, BLRT Grupp

Näituse kuraatorid: Eha Komissarov, Raivo Kelomees

Projektijuht: Ragne Nukk

Näituse kujundajad: Raul Kalvo, Helen Oja

Näituse ja raamatu graafiline kujundaja: Tuuli Aule

.

Näitus «Raul Meel. Dialoogid lõpmatusega» jääb Kumu kunstimuuseumis avatuks 12. oktoobrini 2014.

Näituse avamisele oli kohale tulnud hulk prominentseid tegelasi. Teiste seas ka meie jalgpallikuningas Aivar Pohlak, kes oli seekord ühes võtnud isegi põhiliselt oma Saaremaa kodus resideeriva kaasa.

Kohal olid ka helilooja Erki-Sven Tüür abikaasaga, värvikas muusik Rein Rannap, kunstnik Leonhard Lapin, jpt.

Vaata mahukat pildigaleriid ja videot!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles