Belgia politsenikust immigrant andis Agatha Christiele Hercule Poirot loomiseks inspiratsiooni

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
David Suchet Hercule Poirot rollis
David Suchet Hercule Poirot rollis Foto: Youtube

Suurbritannias paljastus, et krimikirjanik Agatha Christiele andis kuulsa raamatudetektiivi Hercule Poirot loomiseks inspiratsiooni Belgia päritolu immigrant ja endine politseinik Jacques Hornais.

Christie kuulus detektiiv jõudis esmakordselt lugejateni 1920. aastal avaldatud raamatus «The Mysterious Affair at Styles» (Saladuslik juhtum Stylesis) ning sellele järgnes veel 33 krimiromaani  ja –lugu, kus Poirot sai oma «väikesi halle ajurakke» kasutada, edastab Daily Mail.

Christie ei avalikustanud oma eluajal, kes võis olla Poirot prototüüp. Uurijate sõnul on Hornais kõige tõenäolisem isik.

Hiljuti leiti arhiividokumente, mis viitavad belglase Hornais ja Christie kohtumisele.

Politseinikust Hornais põgenes Belgiast 1914.aastal Esimese maailmasõja puhkedes kui Saksa väed ta kodumaale hakkasid lähenema. Ta immigreerus Suurbritanniasse.

Christie raamatutest selgub, et ka Hercule Poirot on belglane ning sõja eest põgenenud immigrant.

57-aastane Jacques Hornais ja ta 17-aastane poeg Lucian Hornais kolisid Devonisse Exeteri, kus nad kohtusid põgenike abistaja Alice Graham Clappiga. Clapp aitas 500 belglasest põgenikul Suurbritannias end sisse seada. Briti valitsus andis talle selle eest hiljem aumedali.

Clapp korraldas koos oma sõbrannadega Torquays mitmeid heategevuslikke ja meelelahutuslikke üritusi Belgia põgenike abistamiseks.

Ühel neist osales 6. jaanuaril 1915. aastal ka 24-aastane Agatha Christie.

Christie sõnas juba kuulsa kirimikirjanikuna, et ta sa raamatu «The Mysterious Affair at Styles» tegelaste loomiseks inspiratsiooni Torquay elanikest.

Clappi lapselaps Michael Clapp leidis Torquay muuseumist dokumendi, mis kinnitas Hornaisi ja Christie kohtumist.

Alice Clappil oli täpne nimeregister aidatud 500 belglase kohta, nende seas on kirjas ka Jacques Hornais ning ta poeg. Samuti see, kuidas belglasi aidati. Clapp sai hiljem oma teenete eest Belgia riigi kõrge autasu Medaille de la Reine Elisabeth.

Hornais oli Suurbritanniasse saabudes sellises vanuses nagu on ka Christie loodud kuulus raamatudetektiiv Poirot. Samas ei ole teada, kas Hornais`l oli sellised vuntsid nagu on Poirot´l.

Hornais´e kohta on teada, et ta oli varem politseinik, tal oli poeg ning ta naine ei lakunud Belgiast koos temaga.

Agatha Christie pärandusfondi halduri David Brawni sõnul sai kirjanik inspiratsiooni Esimese maailmasõja ajal Suurbritanniasse immigreerunud belglastest, kellest osa elas Torquays.

«Christie kinnitusel ei põhinenud Hercule Poirot ühel kindlal isikul, vaid ta on segu mitmest karakterist,» lausus Brawn.

Briti menukas sarjas «Hercule Poirot» kehastab kuulsat detektiivi David Suchet.

Agatha Mary Clarissa Christie  (15. september 1890 Torquay  – 12. jaanuar 1976 Wallingford) oli inglise kirjanik, kes sai tuntuks kriminaalromaanidega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles