Mõisaretk käib ka tänavu

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lahmuse mõis
Lahmuse mõis Foto: Elmo Riig / Sakala

Külastusmängu «Unustatud mõisad» teine päev toimub sel laupäeval teist korda, mil kogu Eestis teeb huvilistele uksed valla ligi nelikümmend mõisat.


Igal täistunnil saab mõisates teha giidiga jalutuskäigu ning päeva kestel vaadata näitusi ja istuda kohvikuis. Lisaks korraldatakse koolide tugevuse ja mõisate eripära rõhutamiseks kontserte, töötube ja muud huvitavat.

«Nagu heas mängus ikka, reegleid ei muudeta: male ja kabe ei vaja ju täiendamist,» selgitas mõisaretke peakorraldaja Urmas Tuuleveski. Mängu sõbrad on väljakujunenud vormiga tema arvates harjunud ja selle omaks võtnud.

Igas mõisas on siiski midagi uut, mis elamust pakub, ning vaeva on nähtud nii hoonete esitlemise kui renoveerimisega. Tuuleveski kinnitust mööda on Viljandimaal Heimtali, Suure-Kõpu, Lahmuse ja Olustvere aastaga palju edasi läinud.

Uutena on tänavu liitunud Koigi, Särevere ja Räpina. Mõni mõis, mis on aasta puhanud, tuleb taas mängu. Viljandimaal saab pärast väikest vaheaega jälle uudistada Kärstna ja Uue-Suislepa härrastemaja.

«Viljandimaa mõisad tasub kõik üle vaadata,» soovitas Tuuleveski. «Olustveres on kasutusele võetud mitu varem tühjalt seinud hoonet. Näha saab head renoveerimistööd ja huvitavaid väljapanekuid.»

Eesti peale osaleb mängus 38 mõisat, milles asuvad koolid, ning külalistele on need avatud kuuel päeval kella 10—18.40.

Esimesest külastatavast mõisast saab osalejaraamatu, millesse külastuspäevadel häärbritest templeid koguda. Vähemalt kümnes härrastemajas käinute vahel loositakse välja kutseid sügisel Maidla mõisas antavale teatrietendusele. Lisaküsimusele õigesti vastanute vahel läheb loosimisele 20 Eesti mõisaid tutvustavat raamatut.

Loosimisel osalemiseks tuleb saata külastusraamatu viimane leht täidetuna 24. augustiks Viljandimaa arenduskeskusesse aadressil Vabaduse plats 6, 21020 Viljandi.

Mullusel mõisamängul jõudis külastuste arv 16 000 kanti ning korraldaja meelest tuleb neid sel aastal isegi rohkem.

MÄNG
Mäng «Unustatud mõisad» kestab augustikuuni.
• Külastuspäevad on 26. juuni, 10. ja 11. juuli ning 24. juuli ja 5. august.
• Mõisad on avatud kella 10—18.40.
Allikas: korraldajad
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles