12 tervislikku harjumust, mida peaksime õppima Hawaii elanikelt

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lanikula rand Hawaiil.
Lanikula rand Hawaiil. Foto: SCANPIX

Hawaii kohalike kultuuriruumist ja mõtteviisist tasub midagi kõrva taha panna kogu ülejäänud maailmal.

Kogemus Hawaiiga algab ja lõppeb sõnaga «aloha», mis on manifest armastusele, kiindumusele ja halastusele, kirjutab Huffington Post. Sõna tükeldades selgub, et «alo» tähendab kohalolekut ja «ha» hingetõmmet ehk kokkuvõttes ka hinge kohalolekut.

Hawaii inimesed teavad, et neil on olnud õnne, kui nad on sündinud niivõrd kaunisse paika, tõelise loodusliku ime sisse. Kuid nad ei võta seda iseenesestmõistetavalt.

Järgnevalt loetleb väljaanne 12 õppetundi, mida Hawaii elanikelt tasub õppida:

Vähem on rohkem

Hawaiil on vähem alati rohkem. See seostub eeskätt kõige negatiivsega – alates isiklikest draamadest ja pessimistlikust häälestusest kuni riieteni, mida kannad. Sa ei pea tingimata olema kaunil saarel, et oma elu lihtsamaks muuta ja vabaneda murekoormast emotsionaalselt, vaimselt ja füüsiliselt.

Ole rõõmsam

Ära muretse. Homme tõuseb päike ja kõik saab aja jooksul korda. Asju ei pea nii tõsiselt võtma või hoidma endas vimma. Hawaiil on tavaks öelda «pole hullu» ja «lase sel minna».

Mine välja mängima

«Holoholo» tähendab Hawaii elanike jaoks, et sa lähed välja ja tunned lihtsalt elust rõõmu. Millal läksid viimati niisama jalutama, vaatasid päikeseloojangut või istusid looduses vaikuses? Hawaiil tähendab loodus teraapia. Kuid selleks ei pea samuti Vaikse ookeani keskele lendama. Mine välja siinsamas.

Tee iga päev seda, mida armastad

Hawaii inimesed planeerivad oma päevaseid tegemisi nii, et nad saaksid teha seda, mida armastavad, näiteks surfavad, sõidavad rattaga, söövad midagi meelepärast.

Söö kohalikku toitu

Kuigi Hawaii toiduhinnad on kõrged, siis kohalikud teavad, et kohalik toit on taskukohane ja väga tervislik.

Otsi silmside kontakti

Kohalikud «aloha» vaimus elavad havaiilased naeratavad teineteisele, et üksteist sõbralikult tervitada.

Lõõgastu rohkem

Puhkamiseks ei pea ilmtingimata sõitma paradiisisaarele. Puhkamine tähendab, et võtad kiirest elurütmist aega iseendale.

Pane nutiseadmed ära

Paljud Hawaii kohalikud ei saada isegi mitte tekstisõnumeid. Nende inspiratsiooniks on päike ja rand. Kui nad tahavad kellegagi rääkida, siis nad lähevad selle inimese juurde.

Liiguta oma keha

Sa ei kohta Hawaiil eriti palju inimesi, kes töötavad siseruumis istudes. Ükskõik, mis tööd nad teevad, nad liigutavad oma keha iga päev.

Austa emakest loodust

Iga Hawaii kohalik kasvab üles teadmises, et emakest loodust tuleb austada. Kaitse loodust nii palju, kui oskad.

Vabane ootustest

Lase lahti jäikadest plaanidest – las iga päev kulgeb loomulikult.

Võta rohkem riske

Hawaii saareriigi elu on ehe näide sellest, kuidas inimesed suudavad end ületada ja riskeerida, tegeledes ekstreemspordialadega vms. Seiklus on igal pool ja nagu elu näitab, siis ainult riske võttes jäävad alles tõelised mälestused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles