Jaapanlased saavad ületöötamise tõttu uue püha – Mäepäeva

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapanlased saavad ületöötamise tõttu uue püha – Mäepäeva
Jaapanlased saavad ületöötamise tõttu uue püha – Mäepäeva Foto: SCANPIX

Jaapani valitsus teatas, et kehtestatakse uus riiklik püha Mäepäev ning seda tähistatakse esmakordselt 11. augustil 2016. aastal.

Ametlikult tähistatakse sellega Jaapani geograafias ja kultuuris tähtsat rolli mängivaid mägesid, kuid tegelikult loodi see püha selleks, et ületöötanud jaapanlased puhkaksid, edastab AP.

Kuigi Jaapanis on 16 riiklikku püha, ei kasuta enamik jaapanlasi neile antud vaba päeva, vaid eelistavad töötada.

Väljaande Wall Street Journal andmetel puhkavad jaapanlased aastas keskmiselt vaid 8,6 päeva.

«Jaapani töötajatele on palgaline puhkus ette nähtud, kuid seda ei kasutata. Loodame, et Mäepäev tekitab inimestel kultuuri ja loodusega seose ning seda päeva kasutatakse puhkamiseks,» sõnas Jaapani liberaaldemokraatliku partei esindaja Seishiro Eto.

Jaapanlased on maailmas oma töökuse ja distsiplineeriuse poolest tuntud. Kuid sealt on teada ka surnuks töötamise juhtumeid.

Jaapanis on surnuks töötamise kohta sõna «karoshi».Viimastel aastatel kasutatakse seda ka töötajate kohta, kes on ületöötamisest tekkinud psüühiliste probleemide tõttu enesetapu teinud.

Samas on aga teada, et prantslased nii töökad ei ole, kuid nende produktiivsus on samas maailma üks kõrgemaid.

«Liiga pikad tööpäevad ja vähe puhkust lihtsalt kurnab välja. Koos sellega kahaneb ka produktiivsus,» selgitas Pramtsuse majandusteadlane Renauld Bourles.

Sotsiaalpsühholoogide sõnul ei ole töötajad kuigi agarad pealesunnitud puhkust välja võtma. Samas võib enamiku töötajate samaaegne puhkamine mõnedele firmadele ja organisatsioonidele suuri probleeme tekitada.

Asjatundjate arvates tuleks puhkused jagada nii, et tööjõudu oleks aasta läbi piisavalt olemas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles