Teadlased: Tšeljabinski meteoriit lendas Maa suunas nagu piljardikuul

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tšeljabinski meteoriidist pärit tükk
Tšeljabinski meteoriidist pärit tükk Foto: SCANPIX

Jaapani Tohoku ülikooli teadlased uurisid möödunud aastal Venemaale Tšeljabinskisse langenud meteoriidi jäänuseid ning seda, kust see pärit olla võis.

Nad tegid meteoriiditükkidele laborianalüüsi, mis paljastas, et see on pärit ühest asteroidist, mis põrkas teise asteroidiga kokku, kirjutab foxnews.com.

Uurijate sõnul oli kahe asteroidi kiirus kokkupõrke hetkel 4800 kilomeetrit tunnis.

Teadlastegrupi juhi Shin Ozawa arvates on tõenäoline, et kokkupõrke tagajärjel eraldus ühest asteroidist osa, mis võttis suuna Maa poole.

Kahe asteroidi kokkupõrge leidis aset väga ammu, 209 miljonit aastat tagasi.

Jaapani teadlaste sõnul lendas meteoriit Maa suunas nagu piljardikuul.

Nüüdne uuring andis uut informatsiooni selle kohta, kuidas suured kosmilised objektid nagu asteroidid ja meteoriidid võivad Maad ohustada.

Tšeljabinski kohal 15. veebruaril 2013. aastal  alla kukkunud ja plahvatanud meteoriit oli oma diameetrilt 20-meetrine. Ligi 60 kordse helikiirusega lennanud meteoriit plahvatas umbes 30 kilomeetri kõrgusel, purunedes väiksemateks tükkideks. Osa neist tükkidest langes Maale, osa põles atmosfääris ära.

Meteoriiditükkidest suuremat kahju tekitas plahvatusega kaasnenud lööklaine, mis lõhkus ehitisi ja hävitas puid.

Katki läinud aknaklaaside tõttu sai rohkem kui 1000 inimest kannatada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles