Iirimaal leiti ligi 800 lapse massihaud

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iirimaal leiti ligi 800 lapse massihaud
Iirimaal leiti ligi 800 lapse massihaud Foto: SCANPIX

Iirimaal Tuamis leiti vallasemade ja nende laste eluasemeks olnud maja juurest ligi 800 lapse jäänustega massihaud.

Nee lapsed maeti ajavahemikul 1925 – 1961, edastab Huffington Post.

Jäänuste uurimine näitas, et lapsed surid nakkushaiguste ja alatoitumise tõttu.

Massihaua leidsid kaks poissi, kes sattusid juhuslikult katoliku kiriku St. Mary`s Mother and Baby Home endise hoone juures märgistamata hauale. Nüüdseks on ehitis muudetud eramuks.

Iirimaa katoliku kiriku juhid arutavad, kuidas 796 lapse matmiskohaks olevat paika tähistada.

Iirimaa haridusminister Ciaran Cannon lubas käivitada uurimise.

«Kõik tõendid viitavad, et selles katoliku kiriku emade ja laste kodus toimus midagi kohutavat. Püüame teha kindlaks, mis seal aset leidis. Kindlasti on veel elus inimesi, kes selle paigaga seotud olid. Leian, et massihauda on vaja uurida,» teatas minister.

Kohaliku ajaloolase Catherine Corlessi andmetel rajas katoliku kiriku allorganisatsioon Sisters of Bon Secours vallasemadele ja nende lastele varjupaiga 1925. aastal

Corless leidis arhiivist massihauda maetud 796 lapse sünnitunnistused, mis näitasid et maetute seas oli lapsi alates imikutest kuini üheksa-aastasteni.

«Mitte mingi asi ei viita, et see on laste massihaud. See varjupaik suleti 1961. aastal ning alates sellest on see haud unustusehõlma vajunud,» lausus ajaloolane.

Corless käivitas kampaania kogumaks raha, et rajada hauamonument, millel on kõigi sinna maetud laste nimed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles