Kontrakultuur päästab Pärnu

Asso Puidet
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
J. Barbaruse nimelise kontrakultuuri keskuse esimene sekretär Toomas F. Aru on lubanud linnas "kaagutanud ja kultuurielu suunanud vaimsetele tädidele" koha kätte näidata.
J. Barbaruse nimelise kontrakultuuri keskuse esimene sekretär Toomas F. Aru on lubanud linnas "kaagutanud ja kultuurielu suunanud vaimsetele tädidele" koha kätte näidata. Foto: Urmas Luik

Lahing Pärnu pärast algab täna! Seda hakatakse juhtima J. Barbaruse nimelisest kontrakultuuri keskusest, mis õhtul kell kuus Pärnu südalinnas Rüütli tänaval avatakse.

"On avalik saladus, et Pärnu mandub, aga keegi ei ütle välja, mis on selle põhjused. Meie proovime leida sellele küsimusele vastuse," teatas kultuurikeskuse esimene sekretär ja inimhingede insener Toomas F. Aru.

Kontrakultuuri keskus on Aru selgitusel Pärnu esimene avalikes huvides tegutsev sõltumatu kultuurikeskus, mille eesmärk on luua loovatele inimestele loovaks tegevuseks sobiv ja inspireeriv keskkond, mille multidistsiplinaarne sisu suhestuks aktiivselt ümbritseva linnaruumiga. Seal toodetaks ja defineeritaks kultuuri.

Öösel tehakse kultuuri

Avamispidustustele on oodatud kõik linnakodanikud. Ent edaspidi avanevad sümboolselt keldrikorrusel ehk põranda all tegutseva kultuurikeskuse uksed pärast kella kuut õhtul vaid klubikaardi omanikele ehk Pärnu linna ja -maa ärksama vaimuga tegelastele.

Lähtuvalt sellest, et tegemist on just kontrakultuurikeskusega, katsutakse Aru selgitusel kogunenud vaimupotentsiaali ära kasutades vaadata siinset kultuurilist, aga ka poliitilist ja majanduslikku elu uudsest küljest. Kistakse see pahupidi ja paljastatakse tegelik olemus. "See on nagu mind battle keskkond," sõnas Aru sõjakalt.

Kogu arutluskäik talletatakse on-line-protokollidena, mis on kõigile lugemiseks ja järelduste tegemisteks internetist kättesaadavad. "Ma näen selles kontra ettevõtmises nii palju positiivsust, et see on lausa kohutav - võiks öelda, et ma olen täiesti mandunud," nentis Aru.

Aru ei eitagi, et nimetada kultuurikeskus vasakpoolsete vaadetega poeedi järgi, kes Eesti NSV ülemnõukogu presiidiumi esimeheks saamise järel suri pärast lühikest, kuid rasket haigust, mille põhjustas Waltheri püstolist lastud kuul, on provokatsioon. "Keerasime täiesti teadlikult vindi üle," kinnitas Aru, kelle veendumusel on vindi ülekeeramine inimeste kodanlikust vaikelust üles raputamiseks hädavajalik.

Päeval müüakse kultuuri

Päevasel ajal, kella kaheteistkümnest õhtul kuueni tegutseb keskuses aga kõigile avatud Eesti kultuuri pood, kus Eesti kirjandus, kunst, film, animatsioon, muusika on nähtavad ja neid müüakse vahendustasuta. "Saasta me presenteerida ei tahaks, meil on oma valdkonnad ja nende esindajad, kes ütlevad, et need asjad sobivad ja nood ei sobi, nii et selles mõttes mingi tsensuur toimub," tunnistas Aru.

Kuna keskus alles läheb käima, võib täna kaupluses näha 50-100 eri trükist, helikandjat, fotot, filmi või mõnd muud endas kultuuri kandvat taiest. Ent järk-järgult valik suureneb. "Eesmärk on tuua kõik see fantastiline, mis on olemas ja väga hea, nähtavale," sõnas Aru.

Kavas on hakata korraldama avalikke kirjandus-, kunsti- ja filmiõhtuid. "Aga jätame endale ikkagi õiguse valida seltskonda, keda me sinna laseme," märkis Aru.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles