Bulgaaria «kaksikuteküla» hämmastab geneetikuid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Geeniteadlastel pole selgust, miks Rudniki külas Bulgaarias sünnib neli korda sagedamini kaksikuid kui kogu riigis.
Geeniteadlastel pole selgust, miks Rudniki külas Bulgaarias sünnib neli korda sagedamini kaksikuid kui kogu riigis. Foto: SCANPIX

Bulgaaria külas Rudnikis, kus praegu elab kõigest 5000 inimest, on viimase 65 aasta jooksul sündinud 56 paari kaksikuid.

Viimase aasta jooksul on külas sünnitanud 60 naist, neist neli sai kaksikute emaks, kirjutas uudisteagentuur STT.

Külas elaval Tereza Todoroval on kaksikud tütred nagu ka Tereza kaksikust õel. Ka Tereza emal on kaksikõde ja õemehel kaksikvend. Lisaks on suguvõsas veel üksk paar kaksikuid.

Rudnikis sünnib neli korda rohkem kaksikuid kui Bulgaarias keskmiselt ning selle põhjust ei tea ei naistearstid ega geenitehnoloogid.

«Naine, kes joob Rudniki mineraalvett, hingab meie küla õhku ja käib siin ringi, saab kindlasti kaksikud,» kinnitas Dimka Katelieva, kes korraldab üle kogu Bulgaaria tuntud Rudniki igakevadist kaksikute festivali.

Bulgaaria rahvusliku geenilabori professori Ivo Kremenski sõnul võib suur kakskute sündimise tõenäosusprotsent olla tingitud nii pärilikkusest kui ka küla piiratud «geenivaramust».

«Nii mõnedki abielupaarid selles külas on tõenäoliselt omavahel kaugelt sugulased, sest külla ja külast ära on kolitud harva ja küla «geenivaramu» pole värskendust saanud,» oletas ta.

Üks tuntud Sofia günekoloog aga väitis, et küla maapinnas ja vees võib tõepoolest leiduda erilisi keemilisi ühendeid, mis kiirendavad naistel ovulatsiooni ja põhjustavad rohkem kui ühe munaraku samaaegset irdumist.

Rudnikilaste endi suurim probleem pole aga mitte kaksikute suur arv, vaid hoopis eluga toimetulek. Töötuid on külas palju, nii mõnigi külaelanik elab vaesuspiiril.

«Sain ühekordse toetusena 100 eurot, kui mu kaksikud poisid sündisid. Praegu saan kaksikute ja vanema poja eest kokku 70 eurot lastetoetust ja sellest lihtsalt ei jätku. Mu ehitusel töötaval mehel ei jätku ka piisavalt tööd,» kurtis üks külas elav 18-kuuste kaksikute ema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles