Jaanipäeva humoorikas videolugu «Suveöö unistus» näitab šokeerivat jaanipeoplatsi

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Videolugu «Suveöö unistus» on humoorikas töötlus jaanilaupäeva tähistamise mentaliteedist Eestis, kus nimitegelane Crafoman saabub väikses seltskonnas peetavale jaanitulele, kus vaatab vastu pilt, mis meenutab võidupühast lugu pidavale noormehele 1919. aasta 23. juuni sündmusi Cesise all.

Vaatepilt on šokeeriv, aga vaatamata sellele hämmastab teda veel enam üks kohtumine, mis pimeduse saabudes võtab ebarealistlikud mõõtmed.

Kes on Crafoman?

Crafoman on seda tüüpi inimene, kellele oma varba valu ei lähe nii palju korda kui maailmavalu, eriti Eesti valu. Ja kuigi ta pole võimeline tegema kärbselegi liiga, võib temast siiski saada emalõvi, kui kärbes hammustab isamaad või temast nõrgemaid inimesi. Ta on suure südame ja hingega mees, kes paljudele jääb elukaugeks, aga elu temast kaugele ei jää.

Crafomani tegelaskuju  iseloomustades ütleb kolme filmitud loo põhjal nimiosa täitja Marten Riisenberg, et talle on omistatud kõik need põhiomadused, millega väikekodanlikus mentaliteedis elades on keeruline hakkama saada. Nimitegelase eksisteerimine ühiskonnas, kus meelsamini seistakse selle eest, et lauale saaks parema vorsti, kui et riik oleks jätkusuutlikum, pakub äratundmisrõõmu või kurbust ning paistab sageli ka naljaks.

Crafomani nimiosa rolli võttis 25- aastane noormees vastu seetõttu, kuna usub, et kui selliseid inimesi nagu Crafoman oleks rohkem, oleks hoolivust inimestevahelistes suhetes palju enam.

Crafoman käitub kohati küll veidrikuna, aga tal on ilus sisemaailm ja sitkust, sellisena nagu ta on, sirgel seljal edasi liikuda.

Nimiosa mängiv Marten Riisenberg on pärit Ruhnu saarelt ja kodusaare peal tegutsenud arboristina.

Enne Crafomani rolli vastuvõtmist  polnud noormehel aimugi, milleks tal veel on annet.

Peale jaanilaupäeva  tähistab Crafoman taasiseseisvumispäeva 20. augustil ning selles loos selgub, kui palju ollakse vaba Eesti nimel pingutama. Kokku on võimalik näha nelja videolugu Crafomani tegutsemisest.

Lisaks jaanipäeva ja taasiseseisvumispäeva lugudele toimetab Crafoman  vabariigi aastapäeval ja jõulude ajal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles