Noblessneri sadamas randub 115-aastane purjekas

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noblessneri sadamas randub 115 aastane purjekas
Noblessneri sadamas randub 115 aastane purjekas Foto: Erakogu

18.juunil randub Noblessneri sadamas Tallinnas ajalooline luksuspurjekas Pitkäpaasi, mis on ainulaadne nii Põhjamaa kui kogu maailma mastaabis. Purjeka toob kohale Soome jahtklubi Club Renata. Huvilistel on võimalus 1898 aastal valminud purjekat uudistada vaid ühel päeval. Laev viib preemiasõidule Tallinna Laste Turvakeskuse lapsed.

Pitkäpaasi veedab Tallinnas ühe päeva, linnarahval on 18.juunil hommikust õhtuni võimalus Noblessneri sadamasse ajaloolist alust uudistama tulla. Ettevõtmise eesmärk on aga puhtalt heategevuslik – uhke purjekaga viiakse lõbusõidule Tallinna Laste Turvakeskuse lapsed.

„Meil oli kohe plaan teha rõõmu neile, kelle vastu on elu karm olnud,“  räägib Noblessneri sadama esindaja Kalle Karvonen. „Ka Henrik Ramsay, meie eeskuju Renata ajaloost, võttis pardale noori. Üks ilus elamus võib anda noorele inimesele tagasi usu, et maailm on tema vastu siiski sõbralik.“ 

„Tallinna Laste Turvakeskuse lastele korraldasime koostöös heade sõpradega preemiapeo ka mullu,“ lisab Reet Härmat, raamatu „Jumestusjutud“ tiimist. „Meie soov on tuua nende noorte ellu rohkem rõõmsamaid värve. Sellepärast oleme otsinud ideid ja inimesi, kellel võimalusi oma põnevat elu jagada ka nendega, kel vähem võimalusi.“

Pitkäpaasi toob Noblessnerisse Club Renata Soomest. Klubi on pühendunud ajalooliste meresõidukite renoveerimisele ja noorte inspireerimisele. Meeleoluka sündmuse korralduses lööb kaasa Tallinna Laste Turvakeskuse pere ja raamatu Jumestusjutud tegijad, keda turvakodu lastega seob pikaajaline sõprus Purjetamisele lisaks ootab lapsi lõuna sadamarestoranis Cafe Noble, ühiskülastus Lennusadamasse, muusika ja meelelahutus.

Ajalooline purjekas Pitkäpaasi on põnev vaatamisväärsus kõigile mere- ja romantikasõpradele. Hästi säilinud, rohkem kui sada aastat vanu aluseid on vähe säilinud kogu maailmas. Pitkäpaasi on Norras ehitatud purjekas, projekteeritud legendaarse Colin Archeri poolt ja valminud 1898 aastal. Haruldane luksuspurjekas on seigelnud 66 aastat maailma meredel, India ja Vaiksel ookeanil. Viimaks on see jõudnud tagasi Soome Meremuuseumi omandisse ja randub 18.juunil Tallinnas Noblessneri sadamas.

Külastajatele on avatud ka Noblessneri jahtklubi ruumid ning merevaatelist einet saab nautida Cafe Noble’ varasemast veelgi avaramal terrassil.

Rohkem infot siin ja Facebookis.

Tallinna Laste Turvakeskus on ajutine kodu ja toetusprogramm abi vajavatele lastele vanuses 3-17 aastat. Eesmärk on harutada lahti noore probleemid ja aidata ta tagasi normaalsesse ellu. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles