The Economist: paavsti vaated on sarnased Lenini omadega

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paavst Franciscus
Paavst Franciscus Foto: SCANPIX

Esmalt tembeldasid USA konservatiivist raadiosaatejuht Rush Limbaugh ja konservatiivne poliitikakommentaator Glenn Beck paavst Franciscuse marksistiks.

Nüüd süüdistas mainekas majandusväljaanne The Economist paavsti Nõukogude Liidu asutaja Vladimir Iljitš Leninini ultraradikaalsete kapitalismivastaste vaadete järgimises, kirjutab Huffington Post.

The Economist avaldas kirjutise pealkirjaga «Francis, capitalism and war: The pope`s division», milles lahati paavsti poolt Hispaania väljaandele La Vanguardia antud intervjuud.

«Paavst tõi ära kapitalismi ja sõja vahelise seose. Tundub, et Franciscus kas teadlikult või alateadlikult järgib Lenini seisukohti, et kapitalism ja imperialism on süüdi maailmas vohavas ebavõrdsuses ja vaesuses ning sõdade puhkemises,» seisab kirjutises.

Artikkel jätkus, et paavstil ei pruugi kõiges õigus olla, kuid osades asjades on ta siiski õigel teel. Nimelt oskavat ta õigeid küsimusi esitada.

Vatikani pressiesindaja Federico Lombardi selgitas, et paavst juhindub murest globaalse vaesuse pärast.

 «Paavst tahab oma panuse anda vaesuse ja sotsiaalse õigluse probleemide lahendamisse. Ta tunneb vajadust tõsta esile majandusega kaasnevaid probleeme,» nentis pressiesindaja.

Paavst on  varem avaldanud arvamust, et maailma mõjuvõimsad ja jõukad ei tee piisavalt vaesuse ja sotsiaalse ebavõrdsuse vähendamiseks.

«See on ebaõiglane, et inimsaatusi vormivad aktsiaturud. Üsna vähe on neid, kes neist sepkulatsioonidest kasu saavad, enamik inimestest kannatavad selle tõttu,» sõnas paavst möödunud nädalal Vatikanis eetilise investeerimise konverentsil.

Alates paavstiks saamisest on Franciscus rõhutanud vaeste aitamise vajadust.

Selle nädala teisipäevases kõnes nõudis Franciscus sotsiaalse võrdõiguslikkuse ja töötamisvõimaluste tagamist.

Möödunud aasta lõpus teatasid USA konservatiivid, et paavst on oma vaadetelt marksist.

Paavsti sõnul ta seda ei ole ning marksistlikud vaated ei ole õiged.

«Olen kohtunud mitmete marksistidega ning nad on head inimesed. Ma ei tunne selle võrdluse pärast end solvatuna,» lausus paavst siis.

USA konservatiivne raadiosaatejuht Limbaugh ründas paavsti pärast seda, kui viimane oli teatanud, et maailmas ei saa vaesust vähendada enne kui on muudetud sotsiaalseid struktuure, mis seda tekitavad ning vähenenud on kasuahnuse nimel tehtavad finantsspekulatsioonid.

«Paavst on oma vaadeetelt tõeline marksist. Reguleerimata kapitalism? Seda ei eksisteeri enam mitte kuskil. See faas on ammu läbitud,» lausus Limbaugh.

Glenn Beck aga kritiseeris, et ajakiri Time paavsti aasta inimeseks valis, kuna pontiffil on marksistlikud vaated.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles