Hiinas müüakse jalgpalli MMi ajal võltshaiguslehti

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2014. aasta jalgpalli maailmameistrivõistluste logo
2014. aasta jalgpalli maailmameistrivõistluste logo Foto: SCANPIX

Hiina ei ole rahvusvahelisel jalgpalliareenil edukas olnud, kuid samas on selles riigis jalgpall väga populaarne.

Tuhanded hiinlased sõitsid Brasiilasse praegu toimuvatele jalgpalli maailmameistrivõistlustele, edastab mtv.fi.

Enamik Hiina jalgpallifännidest aga vaatavad seda spordisündmust televisiooni vahendusel.

Jalgpalli MMi hullust kasutavad ära ka reklaamitegijad. Hiinas on üsna palju MMi ja jalgpalli reklaame. Juuksurid pakuvad straajalgpallurite juukselõikusi. Lisaks müüakse MMiga seotud suveniire.

Arvataks, et jalgpalli MMi vaatab mitukümmend miljonit hiinlast.

Hiina jalgpallurid on jõudnud MMile vaid ühel korral – 2002. aastal. Siis neil kuigi hästi ei läinud. Sellest hoolimata meeldib hiinlastele jalgpall.

Brasiilias toimuva MMi kohta kasutavad hiinlased väljendit: «Suurima ajavahega MM». Nimelt tekitab 11 tunnine ajavahe Brasiiliaga Hiina jagpallifännidele peavalu.

Hiinlased näevad enamikku matšidest kesköö ja kella kuue vahel hommikul. Paljud tööandajd kurdavad, et töötajad on tööl väsinud ja osa on töökohas isegi magama jäänud. Küllalt palju on neid, kes jäävad praegu pidevalt tööle hiljaks.

Osa firmajuhtidest on andnud töötajatel niinimetaud jalgpallipuhkuse. Osades firmades ja ametites on lepitud kokku, et tööpäev algab hiljem.

Osa tööandjatest on aga valinud vastupidise strateegia ning keelanud tööatjatel jalgpalli vaatamise. Seda strateegiat kasutavad mitmed lennufirmad, mis teevad Hiina siseriiklikke lende. Sellega tahetakse tagada, et väsinud piloodid ei ohusta reisjate elu ega turvalist lennuliiklust.

Jalgpalli MM on tekitanud Hiinas võltshaiguslehtede buumi. Jalgpallifännid saavad neid osta internetist 30 euro eest.

Võltshaiguslehti on kogu aeg internetis müügil olnud, kuid nüüd on need eriti nõutud.

Võimuesindajad püüavad nendega kauplejaid tabada. Hiinas on üsna karm internetitsensuur ning selle tõttu kasutatakse palju varjunimesid. See raskendab tabamist. Haiguslehti saab osta koodsõnade abil.

Mainekate haiglate templeid ja tuntud arstide allkirjadega haiguslehtede alghind on 30 eurot. Mida usutavam on tõend, seda enam tuleb raha välja käia.

Üsna palju on ka neid jalgpallifänne, kes annavad arstidele altkäemaksu, et need kinnitaks käiku arsti juurde. Seda tehakse igaks juhuks, kui ülemus tõesti uurima hakkab.

Kuigi võltshaiguslehed on ebaseaduslikud, on nende hankimine paljudele jalgpallifännidele kõige lihtsam lahendus.

Nüüdse MMi ajal on Hiinas surnud magamatuse ja stressi tagajärjel kolm jalgpallifänni. Lisaks on mitu fänni vajanud magamatusest tekkinud tervisprobleemide tõttu haiglaravi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles