Juhuseks tõstab tugevate nartsissistlike meeste enesehinnangut

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juhuseks on enesehinnangule kasulik vaid tugevate nartsissistlike meeste puhul
Juhuseks on enesehinnangule kasulik vaid tugevate nartsissistlike meeste puhul Foto: SCANPIX

Pikka aega on peetud juhuseksi ja üheöösuhteid südamepiinu tekitavaks, kuid hiljutine uuring näitas, et sellisel seksil on vähemalt mõnedele positiivne mõju.

USA Cornelli ülikooli teadlaste uuring kinnitas, et juhuseksi harrastajatel tõusis enesehinnang ning eneseaustus ning neil vähenes depressioon ja närvilisus, edastab Daily Mail.

«Sellisest seksist saavad kasu tugevad, seksistlikud, manipuleerivad ja nartsissistlikud mehed,» selgitasid seksuaalteadlased.

Teadlased jälgisid uuringus üheksa kuu jooksul 370 meesüliõpilase seksuaalelu ning selle mõju.

Katsealustel paluti oma seksuaalelu kohta täita küsimustik üheöösuhete ja juhuseksi kohta. Samuti selle kohta, palju neil on seksuaalpartnereid ning kui sageli nad seksivad.

Need , kes harratasid enim juhuseksi, defineeriti kui sotsiaalseksuaalseid.

42 protsendil uuringus osalenutel oli pärast juhuseksi kõrgem enesehinnang ning neil oli vähen stressi.

«Kõrge sotsiaalseksuaalsusega isikutel on nagu mingi puhver võimalike negatiivsete tagajärgede eest ning selle tõttu naudivad seda ja saavad kasu,» laususid teadlased.

Uuringut juhtinud Zhana Vrangalova sõnul tuleb juhuseks kasuks neile, kes on selle suhtes positiivselt meelestatud, vajavad seda ning on avatud meelega.

Ta lisas, et üheöösuhte edukuse võtmeteks on turvaseks ning mitte joobes olek.

«Sageli harrastatakse juhuseksi joobes olekus ning see võib kaasa tuua nii soovimatu raseduse kui ka suguhaigusi,» nentis Vrangalova.

Ta lisas, et juhuseksi harrastajad on tavaliselt ekstravertsed, seiklushimulised, impulsiivsed, uutele kogemustele avatud mehed, kes samas ei soovi pikaajalist suhet ning suure tõenäosusega petavad oma partnerit kui see neil on.

Juhuseksi harrastajad on ka füüsiliselt heas vormis, seksistlikud, manipuleerivad, nartsissistlikud, atraktiivse välimusega ja liberaalse ellusuhtumisega.

Uurija samas rõhutas, et see uuring ei näidanud nagu eelistataks üheöösuhet pikaajalisele suhtele.

Varasemad juhuseksi uuringud on keskendunud sellele, millist kahju selline seks tekitada võib. USA Ohio ülikoolis tehtud uuring näitas, et juhuseksiga võivad kaasenda süümepiinad, mis tekitavad stressi ning võivad viia ka enesetapuni.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles