Tõrva linna päevi ilmestasid temaatilised külad ja mitmekesine programm

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Publiku ees on Novella Hansoni laulukooli õpiased. Rahvale nende esitatud laulud meeldisid.
Publiku ees on Novella Hansoni laulukooli õpiased. Rahvale nende esitatud laulud meeldisid. Foto: Vello Jaska

Nädalavahetus möödus tõrvalastele linnapäevade tähe all. Üritusteseeria algas juba reede, 2. juuli õhtupoolikul.

Lea ilusalongi hoovis korraldasid lauluõpetajad Novella Hanson ja Maie Kala oma solistidega meeleoluka paraadi. Sumeda suveõhtu ja nägusa arhitektuuriga ehitise taustal kõlasid noorte lauljate hääled nauditavalt. Rahvas tänas Tõrva laulustuudio juhendajaid ja nende õpilasi südamliku aplausiga.

Sõpruse pargis algasid spordientusiasti Rein Leppiku korraldusel võistlused. Pilkupüüdvam nendest oli ehk 3. Tõrva lahtine petangiturniir triodele.

Võistlus kujunes osavõturohkeks. Õnne tuli katsuma seitse võistkonda. Paremini vedas seekord võistkonnal Roostes Kuulid. Võidukale meeskonnale järgnesid Mumbrud ja Riidaja. Parim Tõrva võistkond oli Mumbrud koosseisus Egon Ilisson, Sandra Muru, Janar Leeduks.

Pingeline ja osavõturohke sillajooks

Pealtvaatajatele põnevaks, osavõtjatele aga pingeliseks kujunes jooks üle Tõrva sildade. Rein Leppiku sõnul astus stardijoonele üksteise järel 75 eri vanuses jooksjat.

Kõige pisematest olid nobedamate jalgadega seekord Kersti Põldsalu ja Andre Sults Tõrvast. Pisut vanematest lippasid teistest kiiremini Hanna Zakrisson Rootsist ja Joonas Mölder Tõrvast.

Järgmise vanuseastme kiiremad olid Birgit Mumm Hummulist ja Karl-Reiko Laas Tõrvast. Neist natuke vanematest jõudsid kiiremini finišisse Stiine Liise Truu Tartust ja Renet Jagor Tõrvast, järgmises vanuseastmes Laura Kallas Rakverest ja Karl Karpov Tõrvast. Põhidistantsil, 4,6 kilomeetri pikkusel rajal võidutsesid Janika Ardel ja Arvi Alamaa.

Aga ka Marju Toom Tõrvast, Kajar Tilga Pukast, Piia Ardel Soorust, Aivar Jesse Valgast, Ilmar Tagel Põlvast ja paljud teised näitasid, et kiiresti joosta jaksavad igas eas inimesed.

Linnapäevad – kojutuleku aeg

Laupäeva hommikul hakkasid Õhne jõe käärus kaikuma Sulev Orgse torupillihelid, mis kutsusid rahvast 17. Tõrva linna päevade avamisele.

«Tõrva linna päevad on kojutuleku aeg,» ütles Tõrva linnapea Agu Kabrits kaaslinlaste poole pöördudes.

«Järgmisel aastal möödub 85 aastat Tõrvale linna õiguste andmisest. Seda märkimisväärset verstaposti püüame väärikalt tähistada. 6. juulil 140 aastat tagasi toimus Tõrva lähistel Köstrimäel märkimisväärne sündmus – Helme konverents. Seal öeldi välja mõte, et meie ei saa kunagi suureks rahvaarvult, kuid vaimult kindlasti.» Tema väitel erimeelsusi tookord ei olnud, kõik olid väljas ühe ja ainsa eesmärgi nimel. «Niimoodi üheskoos peaksime ka tänapäeval edasi minema,» möönis linnapea.

Kui Tõrva linna lipp oli heisatud, käivitus linnapäevade põhiprogramm. Sealsamas Õhne jõe käärus astusid publiku ette kohalikud kultuurikollektiivid, kes rahvale hingekosutust pakkusid. Vahelduseks esitasid rahvalikke laule ja pillilugusid tuntud muusikud Põldsepp & Pojad.

Sagimist jätkus teemakülades

Samaaegselt oli ümberringi tegemist ja vaatamist küllaga. Elav sagimine kees Sõpruse parki üles seatud Kaubakülas, kus tavapärase laadakauba kõrval pakuti ka ehedat kunsti ja käsitööd. Lapsi tõmbas ligi Loomaküla, kus võis näha ponisid, minisigu, kääbuskitsesid, faasaneid ja rebaseid. Ka lasterong, batuut ja elektriautod ei seisnud hetkegi tegevuseta.

Spordikülas käis aga rammumeeste võistlus tiitlile «Tõrva Tõnis 2010». Oma võimekust ja võitlusvalmidust oli tulnud näitama jõumehi lähemalt ja kaugemalt. Võistlusalad olid raskuste kandmine, selili kangi surumine, kangiketaste kandmine, kombineeritud võistlus ja jõutõmme kangiga. Meestel oli higistamist omajagu, aga nende ramm ei raugenud.

1. koha ja tiitli «Tõrva Tõnis 2010» võitles välja Andero Tani Tartumaalt. Temale järgnesid Raiko Borissov, Kalle Mardim ja Guido Kuum Tõrvast, Toomas Tikerpalu Raplamaalt ning Kaimo Vahtra Valgast.

Tõrva tuletõrjeplatsile püstitatud Teadmistekülas oli Kaitseliidu Valgamaa maleva tehnika ja relvade näitus. Selle korraldas Helme üksikkompanii pealik nooremleitnant Heldur Tellmann. Oma võimekust olid demonstreerimas ka erakorralise meditsiini ja päästeameti töötajad. Tõrva konstaablijaoskonna töötajad korraldasid lastele vigursõitu. Huvipakkuv oli Arnold Looga kokku kutsutud vanade autode näitus.

Veekülas korraldasid Viljo Grauding ja Valdo Veesaar kõikidele soovijatele kanuu- ning vesikirbusõitu.

Kultuuriprogramm jätkus kultuurimaja esisel väljakul Teatrikülas. Etendusid «Lugu Hallipüksi hiidlasest» Külli Alumäe juhendatava Tõrva invaühingu näiteringi Tegusad esituses, ja episood näidendist «Vabakutselised elukunstnikud» Kiira Soovarese juhendatava näiteringi esituses. Etenduse muusikaline kujundaja on Thea Leitmaa. Menukalt esines ka Asta Mäeoru juhendatav estraaditrupp Tõrva Tilgad.

Õhtu kulmineerus Tõrva Tantsumäel suure suvepeoga.

Pühapäeval kutsusid Ilmar Kõverik ja Eda Kabrits huvilisi jalutuskäigule Helme kalmistul puhkavate tuntud Eesti kultuuritegelaste kalmude juurde. Rein Leppik aga korraldas tervisematka «Tõrva kui tõeline terviselinn». Õhtul oodati aga taas kõiki Tantsumäele, vaatama Komöödiateatri etendust «Armastab, ei armasta».

Omapärased näitused

Huvitavad ja omapärased olid ka Tõrva päevade ajaks üles pandud näitused. Tõrva kirik-kammersaalis võisid külastajad näha fotonäitust «Tuntud inimesi Helme kihelkonnast», linna raamatukogus oli aga Ülla Pritsi maalide näitus.

Lea ilusalongi hoovi olid välja pandud lasteaia Mõmmik ja Tõrvalill laste joonistused ja Tõrva sotsiaalabiameti saalis oli Tõrva Puuetega Inimeste Liidu liikmete valmistatud käsitööde näitusmüük.

«Hea, et selliseid päevi korraldatakse. On inimestel põhjust kodust välja tulla, et midagi head ning ilusat näha ja kuulda,» ütles tõrvalane Tiiu Vips. Tema arvates Tõrva linnapäevad õnnestusid, sest ilmad olid väga ilusad ja rahvastki oli palju liikvel.

«Siin on vaadata ja kuulata küllalt. Ei jõua kõiki kohti läbigi käia,» ütles Alalt Tõrva päevade üritustest osa saama tulnud Raimond Tugi.

-----------------------------------

Arvamus

Viljar Koppel, Vihula küla elanik

«Minule siin Tõrvas meeldib. Tundub, et kõik sujub. Eriti meeldis mulle Tõrva sillajooks, millest ka ise osa võtsin. Hakkasin kergejõustikuga tegelema teises klassis õppides. Töötan Valga kutseõppekeskuse ehitusel. 2007. aastal võitsin eriolümpia maailmamängudel kuldmedali 400 meetri jooksus ja hõbemedali kaugushüppes. Seal oli korraldus väga hea ja siin samuti. Tulen siia kindlasti tagasi, kui selliseid üritusi korraldatakse.»  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles