Meriam Ibrahim: mu laps on vigane, kuna sünnitasin jalad raudus

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meriam Ibrahim
Meriam Ibrahim Foto: SCANPIX

Kristlasest sudaanlanna, kes usust taganemise tõttu surma mõisteti ja kes vanglas tütre ilmale tõi, ütles et ta laps on vigane, kuna ta pidi sünnitama jalad raudus.

Kohus mõistis 27-aastase Ibrahimi 15. mail süüdi ning talle määrati surmanuhtlus poomise läbi, edastab The Telegraph.

Naine ootas siis oma teist last. Ööpäev hiljem tõi ta tütre Maya ilmale, kuid Khartoumi vanglaametnikud keeldusid sünnitusel ta jalgadelt raudu ära võtmast.

«Sünnitamise ajal ei olnud mu käed raudus, küll olid aga jalad. Ma ei saanud jalgu panna nii, et laps vigastada ei saaks,» lausus sudaanlanna.

Naise sõnul ei kartnud ta enda elu pärast, küll aga lapse pärast. Ta olevat kohe saanud aru, et lapsega ei ole kõik korras. Arstide sõnul ilmneb lapse vigastuse ulatus siis, kui ta suuremaks kasvab.

«Ma ei tea, kas mu tütar saab tulevikus normaalselt liikuda või vajab ta abi,» lausus Ibrahim.

Ibrahimi kannatuste rada sai alguse möödunud aasta lõpul, kui võimudeni jõudis informatsioon, et ta ta võib olla taganenud islamiusust ja saanud kristlaseks.

Sudaanis alates 1983. aastast kehtiva islamistliku sharia seaduse järgi saab religioonist taganejale määrata surmanuhtluse.

Naine sõnas kohtus, et ta ema oli Etioopiast pärit kristlane ning kasvatas teda kristlaseks. Ta moslemist isa jättis pere maha siis, kui ta oli kuueaastane.

Sudaanis on enamik elanikest moslemid ning kui lapse isa on moslem, siis on laps ka automaatselt moslem.

Ibrahimi vangistuse ajal saatsid võimuesindajad vanglasse moslemivaimulikke, et nad naise õigesse usku pöörask, kuid see ei õnnestunud.

Ibrahimi abikaasla Daniel Wanil on USA ja kristliku Lõuna-Sudaani kodakondsus.

Ibrahim vabastati vanglast 23. juunil ja ta püüdis koos perega lahkuda Sudaanist USAsse. Ta peeti lennujaamas uuesti kinni, kuna  teda kahtlustati reisidokumentide võltsimises.

«Mul on nagu ka mu abikaasal Lõuna-Sudaani pass. Lisaks on mu mees ka USA kodanik. Ma ei ole ühtegi dokumenti võltsinud,» selgitas sudaanlanna.

Ibrahimi advokaat esitas kohtuorganitele palve vabastada naine võltsimisüüdistusest, et pere saaks lõpuks Sudaanist USAsse emigreeruda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles