Kõige õnnelikumad inimesed elavad Taanis ja Soomes

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maailma kõige õnnelikumad inimesed elavad Taanis, Soomes ja Norras.
Maailma kõige õnnelikumad inimesed elavad Taanis, Soomes ja Norras. Foto: SCANPIX

USA turu-uuringute firma Gallup World Poll 132-s riigis tehtud küsitluse põhjal elavad maailma kõige õnnelikumad inimesed Taanis, Soomes ja Norras.

Küsitluses osales 136 000 inimest, keda paluti kümnepalliskaalal hinnata oma eluga rahulolu, kirjutas portaal WebMD.com

Nad vastasid põhjalikule küsimustikule, mis hõlmas nii nende toimetulekut ja rahulolu tööl, ühiskondlikus elus, pereringis, küsitletuil paluti hinnata oma tundeid suhtlemisel lähedaste, sõpradega, töökaaslastega.

Kõige kõrgemad hinded andsid oma elule taanlased ja soomlased- keskmiselt 7,7 palli. Kolmandaks platseerusid «õnnelikkuseskaalal» norralased 7,6 palliga. Kolmas Põhjamaa Rootsi aga platseerus alles üheksandale kohale.

«Kõikjal maailmas selgus ühesugune tendents: suurema sissetulekuga inimene võis küll üldiselt eluga rohkem rahul olla, kuid sissetuleku suurus polnud tingimata seotud positiivsete emotsioonidega ega sellega, kui hästi inimene end oma kehas tundis ja elu nautis,» ütles Illinoisi Ülikooli emeriitpsühholoogiaprofessor Ed Diener.

«Kõik sõltub sellest, kuidas inimesed defineerivad õnnelikkust. Kui selle all mõelda üldist eluga rahulolu, oli see küll rahaga seotud. Kuid päris šokeeriv oli näha, kuivõrd vähe on sissetuleku suurus seotud igapäevaste positiivsete emotsioonidega.»

Nii näiteks jäid maailma kõrgeimate sissetulekutega ameeriklased eluga rahulolu skaalal alles 16. kohale ja positiivsete emotsioonide skaalal olid alles 26ndad. Ka Iisraeli elanikud olid eluga üldiselt rahul (11. koht), kuid jäid positiivsete emotsioonide pingereas tunduvalt tahapoole. Lõuna-Korea elanikud olid sissetulekute suuruse pingereas 24. kohal, kuid õnnelike emotsioonide edetabelis alles 58. kohal.

«Taanlased on maailma kõige õnnelikum rahvas peamiselt kahel põhjusel- neil on hästi toimiv sotsiaalne turvavõrgustik ja madal korruptsioonitase,» ütles Diener.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles