Maarja-Magdaleena gild elustab Pärnu gildipäevad

Anete Kruusmägi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Herdis Elmend, Pärnu gildipäevade üks hoogsatest korraldajatest.
Herdis Elmend, Pärnu gildipäevade üks hoogsatest korraldajatest. Foto: Ants Liigus

Kolmapäeva ennelõunal käis Maarja-Magdaleena gildi perenaine Herdis Elmend Pärnu vanalinnas paika panemas gildipäevade müügikohti, müüma mahub paarsada kauplejat.

13.-14. augustil toimuvatele gildipäevadele registreerunute hulgas on turukorraldaja Tage Talvoja andmetel juba puutöölisi, kudujaid-heegeldajaid ja keraamikuid, kuid müüjaid mahub veelgi, kauplejaid pannakse kirja 31. juulini. Turule on oodatud ehe ja aus käsitöö, vanavara ja vanade raamatute müüjad. Peale kauplejate oodatakse endast märku andma pillimehi ja töötubade juhendajaid.

“Kauplejad moodustavad tänavatele omamoodi ringi, mis saab alguse Uuelt tänavalt gildi juurest, keerab siis Nikolaisse ja sealt edasi Rüütlisse,” selgitas Elmend. “Rüütli tänavalt kulgeb müüjate rivi Hommiku tänavale, Punase torni õuest läbi ja Abakhani eest uuesti Uuele tänavale.”

Steineri aia laval toimub El-mendi ütlust mööda ka kahepäevane kontserdiprogramm. Lubatakse nii muusikat kui tantsu. Kontsert tuleb tasuta. Gildi perenaine Kadri Rebane ei soovita rahakotti siiski maha unustada, sest muusika ja tantsu kõrval kaubeldakse käsitööga ja tegutseb taluturg.

Linnarahva seas populaarsed Pärnu gildipäevad on järjekorras kolmeteistkümnendad. Pärast kolmeaastast pausi on Maarja-Magdaleena gild võtnud nii linnarahva kui kauplejate tungival nõudmisel nõuks gildipäevad taastada.

“Gildipäevi mäletatakse hea sõnaga ja ilmselt on vajadus, et midagi sellist toimuks ja just augustis, kui linnas midagi muud sellist ei toimu,” rääkis Rebane. “Kui hansapäevadeks kauplejaid registreeriti, küsis iga teine, millal gildipäevad tulevad.”

Maarja-Magdaleena gild peab oluliseks taastada endiste gildipäevade mõnusa õhkkonna ja hea taseme.

Pärnu gildipäevad teevad koostööd Pärnu kunstide ööga. Kaks üritust langevad nii ajaliselt kui ideeliselt kokku. “Käsitöö ja kauplemine päeval läheb sujuvalt üle kaunite kunstide ja hea toidu nautimiseks öösel,” lausus Rebane.

Gildipäevadele saab registreerida aadressil www.maarjamagda-leenagild.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles