Arutelu: mida arvata muusikapiraatlusest?

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
The Pirate Bay
The Pirate Bay Foto: AFP / Scanpix

Kallid lugejad, teeme selle kuumaga ikkagi natuke mõttetööd kah.


Hiljutises intervjuus Elu24le avaldas rokkar Ville Valo kurbust, et internetimuusikatarbijad ei oska staaride tööd hinnata. «Tirid musa palju kulub ja siis ehk kuulad seda. Võimatult madala kvaliteediga, kusjuures. Ja see mulle ei meeldi, see helikvaliteediteema. Pusid pikalt plaati teha ja siis keegi taandab su töö 128-le kilobitile sekundis. See on kummaline,» rääkis Valo.

«See teema ka veel, et ma ei saa aru inimestest, kes kurdavad, et neil pole raha osta 1 euro eest lugusid, kuid kes lähevad baari ja panevad sama raha eest loo jukebox'is mängima. Või kui nad tirivad tasulistelt torrentilehtedelt muusikat. Maksavad kümneka kuus. No see on küll ehe näide, kuidas kurjategijad raha teevad! Enam pole küsimus informatsiooni vabas levitamises, vaid rahateenimises. Niisiis - nad niigi varastavad ja teenivad veel peale ka!» ei saanud artist aru neist, kes varastatud muusikat edasi müües raha teenivad.

Õllesummeri peakorraldaja Marje Hansar jällegi on suur «Videviku» seeria filmide fänn. Hiljuti tunnistas ta, et vaatas seeria viimase filmi «Päikesevarjutus» ära internetist enne ametlikku esilinastust, seega siis filmitootjate meelest illegaalselt.

«Aga ma ei suutnud ju oodata! Ma pärast läksin ja vaatasin kinos ka, kusjuures mitu korda. Ja pärast ostan ka DVD!» kaitses Hansar ennast.

Mida sellest kõigest arvata? Kas filmi-, muusika ja tarkvaragigantide lahing miljonite allalaadijate vastu on määratud nurjumisele? Kas sinu meelest võib piraatlust võrdsustada nt auto-või leivavargusega? kas see, kes nn oma tarbeks või tasuta levitamiseks alla laeb, on puhtam poiss kui see, kes võõra loominguga raha teeb? Kas ja kui palju on sinu andmekandjatel illegaalselt saadud autoriõigusega materjale?

Avalda arvamust!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles