Kõigi aegade parim dokumentaalfilm valitud!

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dziga Vertov, «Inimene filmikaameraga» (1929)
Dziga Vertov, «Inimene filmikaameraga» (1929) Foto: Postimees.ee

Enam kui 300 filmitegijat ja -kriitikut valisid rahvusvahelise filmiajakirja Sight and Sound, igal kümnendil korraldatava küsitluse raames, kõigi aegade parimaks dokumentaalfilmiks Dziga Vertovi "Inimene filmikaameraga", vahendab kultuur.err.ee.

1929. aastal tehtud tummfilm oli enam kui saja vastanu esimene valik, vahendas BBC. Ajakiri nimetas Odessas, Kiievis ja Harkovis filmitud teost õrritavalt sürrealistlikkuks kummarduseks linnaelule. "See kuulub žanrisse, mis oli 1920ndatel väga populaarsen," seletas ajakirja Sight and Sound veebitoimetaja Nick Bradshaw BBC Radio 4-s.

Kokku esitati parima dokfilmi tiitlile enam kui tuhat linateost, mille hulgast tuli teisele kohale  Claude Lanzmanni 1985. aasta holokaustifilm "Shoah" ("Katastroof") ning kolmandale Chris Markeri 1982. aasta etnograafiline film "Sans soleil" ("Ilma päikeseta"). Vaata dokfilmide edetabelit ja filmide kirjeldusi SIIT.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles