Reet Linna Õllesummeri katsumus: hääl on ära, aga esineda tuleb

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reet Linna juunis telesaate lindistusel Avinurmes
Reet Linna juunis telesaate lindistusel Avinurmes Foto: Arno Saar/ Õhtuleht

«Ega lepingut katkestada saa, kuigi mugav mul esineda pole. Võtame madalamad helistikud ja paneme rahva laulma,» selgitab Reet Linna olukorda oma igapäevaste esinemistega Õllesummeril.

Eile festivali esimesel päeval nägi «Elmari» telgis, kus Reet esineb, kuidas laulujärje oli üles võtnud džentelmen rahva seast. Rahvaliku laulu vokaali osa aitas täita ka pillimees Tõnu Raadik. Reet hoidis amatöörlauljal  ees laulikut ja köhatas samal ajal paar korda. Kui ta varem ise laulis, tundus kõik okei, kuid kui Reet laulu vaheajal rahvaga rääkis, oli ta hääl kähe mis kähe.

 

Võtamegi telefonikõne Reet Linnale, et uurida, mis värk on.

 

Reet, Teil on hääl ära?

Vastab tõele

 

Mis te siis teete? Te olete festivali programmis ju iga päev tunnise setiga?

Arutasin oma tarkade sõpradega, näiteks Jassi Zahharoviga, nad ütlesid et keera show oma kasuks. Minu ülesanne on kõiki laule alustada, siis käin mikrofoniga ringi ja panen rahva kaasa laulma. Õllesummeri peakorraldaja Marje Hanser seda ongi soovinud, et rahvas peab möllama. Selles mõttes pole see minu kontsert, kui oleks minu kontsert, siis oleksin [omadega – T.L.] vahel. Aga praegu ma ravin ennast ja hääl läheb iga sammuga paremaks.

 

Olete siis justkui olukorras, kus Teil on hapu sidrun, millest tuleb teha maitsev limonaad?

Justnimelt, tulebki nii teha. Kuna ma olen 10 aastat harjutanud rahvast laulma (telesaates «Laulge kaasa» - T.L.), siis eile tulid inimesed hiljem minu juurde ütlema, et hästi lahe oli, saime ise hästi palju laulda.

 

Aga kust rahvas laulusõnu saab?

Seal on laulik 25-26 lauluga, millest ma praegu võtan ise õiguse valiku teha, et võtta madalamad helistikud, siis saan natukenegi joriseda. Niimoodi me teeme, ideaalis oli muidugi, et võinuksin laulda oma laule vahele, aga praegu on tähtis, et rahvas saab laulda.

 

Justkui siis «Laulge kaasa» volüüm 2?

Absoluutselt. Meil on saates ka nii olnud, et kui mina olen liiga kõvasti laulnud, siis kirjutab keegi, et kostis ainult Reet Linna ja rahvast ei kostnudki. Nüüd on vaja tõestada, et seda saab vastupidi teha.

 

Mis siis häälega juhtus? Saite külma?

Ma arvan, et kõige suurem põhjus on auto konditsioneer. Mul ei ole mitte kliimaseade, vaid konditsioneer ja möödunud nädal panin ta täiega peale. Mul ei ole seda termostaati, nagu kliimaseadmel. Sõitsime Kihnu veel saadet tegema, seal see ülemere sõit, tõmbad seda [mereõhku – T.L.] õhku sisse, tundub kõik soe. Kuum ja külm segamini. Hoiatatakse küll selle kondi (lühend sõnast «konditsioneer» - T.L.) eest.

 

Nii et esinete siis vapralt laupäevani?

Mul oleks mugavam mitte esineda praeguse häälega, aga ega ma ei saa lepingut katkestada, peab meeles pidama, et minu kõrval on veel kaks inimest (muusikud Are Jaama ja Tõnu Raadik – T.L.), kel on ka tööleping, see on teenistus ju.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles