Kulmukaar ja põsesarnad paljastavad inimese usaldusväärsuse

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Angelina Jolie
Angelina Jolie Foto: SCANPIX

USA New Yorgi ülikooli hiljutine psühholoogiline uuring näitas, et ühe pilguga saab teha kindlaks, kui usaldusväärne on võõras inimene.

Näo erinevate osade kuju on see, mis inimese usaldusväärsuse kohta nii mõndagi paljastab, edastab Daily Mail.

Katsed paljastasid, et kõrge kulmukaare ja esiletungivate põsesarnadega inimesi peeti usaldusväärsemateks kui madalama kulmukaare ja sügavate põsesarnadega inimesi.

Teadlased rõhutasid, et usaldusväärsuse lõplikul määramisel tuleks siiski arvesse võtta ka inimese iseloomu ja käitumist, sest näokuju ei näita siiski kõike.

Psühholoogid selgitasid, et aju teeb kaaslase usaldusväärsuse kindlaks juba enne seda, kui sellele teadlikult mõtlema hakatakse.

Ajul kulub inimese näojoonte «kompimiseks» vaid 33 millisekundit, mis on kümnendik silmapilgutusest.

«Meie alateadvus reageerib varem kui teadvus. Spontaanne ja esimene reageering on tavaliselt õige,» selgitasid psühholoogid.

Teadlased tegid mitu katset, milles katsealustele näidati arvutis võõraste pilte minimaalse aja jooksul. Samas ajal jälgiti katsealuste ajutööd.

Isikupildile näidati pikema aja jooksul järgi neutraalset looduspilti, et aju saaks eelmist pilti «töödelda».

Aktiveerus aju piirkond, mis kannab nime amügdala. See ala tegeleb emotsioonide ja suhtlemisega. Amügdala aktiveerus isikute piltide vaatamisel 33 millisekundiks.

«Kõrgete põsesarnadega ja kõrge kulmukaarega isikute pildid aktiveerisid amügdalas teised osad kui madala kulmukaare ja madalamate põsesarnadega isikute pildid,» selgitasid teadlased.

Uurijate kinnitusel suudavad inimesed kaaslase usaldusväärsuse teha kindlaks väga kiiresti ja teadvuse sekkumiseta ning selles mängib põhirolli amügdala.

Uurijate sõnul on saab kulmukaare ja põsesarnade järgi pidada usaldusväärseks näiteks näitlejanna Angelina Jolied ning vähem usaldusväärseks Briti endist peaministrit Tony Blairi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles